Vlajić: Desničarske grupe pod zaštitom države, nastupaju sa velikom slobodom

Vesti 26. nov 202109:38 > 10:09 7 komentara
N1

Novinar Đorđe Vlajić, komentarišući napad desničara na novinarku Danasa Snežanu Čongradin, rekao je da je više nego očigledno da su desničarske grupe pod zaštitom države, jer nastupaju pod velikom slobodom.

Podsetimo, nekoliko desetina aktivista nevladinih organizacija okupilo se ispred Doma omladine kako bi obrisali grafit „Ratko Mladić sprski heroj“. Tom prilikom je i napadnuta novinarka Danasa. Vlajić smatra da je bilo pitanje trenutka kada će se dogoditi ozbiljni incident, jer desničari gorljivo brane mural i grafit.

„Sreća je što se završilo na pojedinačnom incidentu, nije došlo do masovnijeg obračuna. Napadnuta je novinarka koja se dosledno protivi veličanju ratnih zčočinaca i proglašavanja za nacionalne heroje. Desničari gaje taj narativ da smo mi žrtva, da su svi naši heroji, a oni drugi zločinci. To ne samo da iskrlivljuje istoriju, nego i kvari socijalni ambijent i dovodi do ovakvih situacija i pitanje je hoće li se dogoditi teži incident. Šta bi se dogodilo da je prošao zakon o policiji i da ministar proglasi desničarske ekipe za neke policijske formacije i da rasteruju levičare ili građane koji se protive što se ratni zločinci proglašavaju za heroje“, smatra Vlajić.

On je rekao i da u Evropi imamo sukob levice i desnice, ali dodaje da mu kod nas sve liči na „gajenu desnicu“, koja ako zatreba može da ima ulogu Pretorijanske garde sistema.

„Ometanje novinara u poslu, ta ekipa gajena od vlasti šalje poruku i obično su na meti novinari koji rade za kuće koje su kritički raspoložene prema režimu. Šalju se pretnje, ometa se fizički, to je odnos državnih funkcionera prema novinarima vaše kuće ili svima koji hoće da postave pitanje koje nije zgodno. Onda imamo etikete, maltretiranja“, dodaje.

Govoreći o Vučićevoj poseti Sočiju, gde je na sastanu s Putinom dogovoreno da cena gasa za Srbiju ostane 270 dolara, Vlajić je rekao da provladini mediji sada prave panegirične priče o tome, a da se malo ko bavi time kako će se utvrđivati cena gasa za Srbiju.

POVEZANE VESTI:

„Ne treba mnogo mudrosti da se zaključi da je Putin častio Vučića za izbornu priču, čak se negde moglo čuti da Putin pominje srpske prijatelje i povoljan aranžman kao i da je pomenuo izbore. Postoji konstanta u ruskoj politici, oni razgovaraju sa vlašću, njih ne zanima opozicija. Čuli smo da ćemo kupiti neke rakete, ne znamo šta je bilo još na stolu, razgovor je trajao tri sata, nisu pričali o vremenu. Vučić je dobio predizborni poklon od šest meseci. Ovo će da se zloupotrebljava u predizbornoij kamapanji, pojačaće se pritisak na javnost ovim kao velikim uspehom“, kaže.

Kafa je u pitanju delovanje opozicije, Vlajić je rekao da će se pojaviti nekoliko izbornih kolona, a da će biti zanimljivo videti koliko će biti predsedničkih kadnidata.

„Svako pokušava da zahvati i motiviše deo svog biračkog tela, ljude koji ne glasaju i da pokušaju da ih izvedu na izbore. Zato će režim da provlači kroz blato, da pokuša da obeshrabri ljude da izađu na izbore, a jedan od eklemenata su izborni uslovi. Mislim da sada nije mudro reći ovo je naš kandidat i držati tog čoveka na plotni da ga prži vlast. To bi morao biti neko ozbiljno kredibilan i ko bi mogao da ljudima kaže dosta je ove vlasti. Treba da se promeni vlast, napravljen je sistem apsolutne vladdavine, da dođe neko drugi ko će biti lakše smenjiv, da donese neku promenu u demokratskom smeru, jer ovo nije ni blizu demokratije, ovo je zarobljena država“, zaključuje Vlajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare