Vladina Radna grupa za saradnju sa ODIHR-om o unapređenju izbornog procesa

Vesti 01. mar. 202117:28 > 20:13
Podeli:
Izvor: N1 (ilustracija)

Vlada Srbije saopštila je da su članovi Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i s Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održali danas drugu sednicu.

Na sednici te grupe koja radi na „koordinaciji i praćenju sprovođenja primena preporuka za unapređenje izbornog procesa“, bili su i predstavnici nevladinog sektora koji se bave izbornim procesom.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sastanku je razmatran nacrt izveštaja o merama koje treba preduzeti radi unapređenja izbornog procesa u Srbiji.

Razmatrana su i pitanja izborne administracije i uređenja biračkog spiska, pitanje rada medija u vreme predizborne kampanje i pitanja finansiranja izborne kampanje i zloupotreba javnih resursa.

Članovi Radne grupe su „upoznati s predlozima i preporukama koje se odnose na sve segmente izbornog procesa, na osnovu kojih će se preduzimati dalji koraci koji će doprineti unapređenju izbornog procesa“, saopštila je Vlada.

Gavrilović: Tri elementa koja su ostala sporna

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji je učestvovao na sednici, kazao je da je, kada se pogleda sve ono što je napisano, očito da postoje tri elementa koja su, kako je rekao, ostala sporna.

„To je, još jednom ću ponoviti, položaj predsednika Srbije u parlamentarnim i loklanim izborima. Da li on može da pozajmljuje svoje ime i tako u stvari bude marketinški akter izbora“, naveo je Gavrilović.

Druga stvar je, prema njegovim rečima, položaj i status REM-a, pogotovo oko monitoringa, jer kako je istakao, monitoring sad postaje ozbiljna tema.

„Ko se i kako monitoriše? Zašto npr. neke regionalne televizije čiji su vlasnici partijski funkcioneri SNS-a prosto nisu deo uzorka“, istakao je.

Gavrilović je istakao i da je treća dimenzija pritisak na birače.

„Gde postoji ozbiljna potreba da se taj Zakon o zaštiti uzbunjivača unapredi kako bi se što bolje ljudi koji su predmet pritiska, prijavili nadležnim organima“, kazao je on.

Komentari

Vaš komentar