Vladimir Obradović: Šapić će biti smenjen kad tako reši Vučić

Vesti 30. nov 202209:23 12 komentara

Odbornik u Skupštini Grada Beograda Vladimir Obradović iz odborničke grupe Ujedinjeni izjavio je da će Aleksandar Šapić biti smenjen sa mnesta gradonačelnika kad to Vučić reši. Istakao je i da ga nije iznenadilo što je bilo kvoruma na jučerašnjoj sednici Skupštine grada na kojoj se raspravljalo o inicijativi opozicije za smenu Šapića. Kaže da bi, da nije bilo kvoruma, poslanici vladajuće većine samo odložili neizbežno - da se o predlogu glasa, a vladajuća stranka bi time pokazala slabost.

Podsetio je da u Skupštini Beograda sledi sednica o budžetu i da rasprava o Šapiću nije mogla da se odloži osim na nekoliko dana i da bi morali da je uskoro stave na dnevni red.

Povezane vesti

Obradović je naglasio da je ponašanje odbornika većine u gradskom parlamentu pokazatelj da će Šapić biti smenjen kada Vučić to reši.

Ocenjuje i da su oni napravili manipulaciju, da su dali kvorum ali da su sve tačke dnevnog reda spojili i tako smanjili vreme za diskusiju.

Upitan kako tumači nezvanične priče da će upravo na sednici o budžetu „Šapića pustiti niz vodu“, on kaže da je juče 45 odbornika glasalo za smenu, a da on, da je juče bilo glasanje za Šapića – ne bi imao većinu od 55 glasova jer nije bilo toliko ljudi u sali.

On je zapitao i da li to što predstavnici vladajuće koalicije nisu pristupili glasanju to znači da nisu više sigurni u podršku Šapiću i da je odlučeno da se ne glasa „da ne bi neko od njihovih slučajno zaokružio“ da je za smenu.

Obradović kaže i da sednicu o buedžetu vlast najavljuje kao spektakl i superbudžet koji treba i opozicija da podrži. „Budžet je suštinska odluka u republici i gradu i ako tu ne bude bila većina – znači kraj“, dodao je.

On kaže i da je zbog tehničke greške juče za smenu Šapića glasalo 44 odbornika, da je onaj 45 slučajno zbog formulacije samog pitanja o smeni Šapića.

Za smenu su, kako dodaje, glasali odbornici svih stranaka koje su potpisale iniciajtivu, a pridružili su se na sednici i NADA ili Novi DSS i Dveri, što se vidi i po brojanju glasova. Otsali odbornici od ukupno 53 nisu bili tu – neki su bolesni, a neki na putu. „Mislim da Zavetnici nisu podržali inicijativu“, dodaje.

Kaže i da ga je iznenadilo što se Šapić nije pojavio na sednici i ocenio da je to pre svega bilo nefer prema njegovim saborcima, čime je pokazao bahatost po sistemu – „Mene ne zanima, vi me branite“.

On ističe da je razlog za inicijativu to što je Šapić kršio zakon više puta, da o tome postoje jasni dokazi i fotografije, a da on nije došao da kaže da ima građevinsku dozvolu i zahtev za izgradnju. „On je prosto odlučio da se ne pojavi i da na stranačke kolege natovari teret da moraju da ga brane“, navodi Obradović.

„Mislim da će smena da se desi kada Vučić reši da se to desi unutar njihove stranke, da se to preraspodeli“, dodao je.

Povodom pisanja Nove da su, prema stavu konsultanata iz Norveške, prvi na listi za otkaz direktori EPS, Kolubare, Srbijagasa, Obradović navodi da je neverovatno da je „nama strani konsultant trebalo da dođe i kaže da Grčić nije dobro radio“, a da imamo izveštaje fiskalnog saveta da javna preduzeća prave enormne gubitke.

To što su kao konsultanti došli Norvežani, kako dodaje, je veliko priznanje da vladajuća koalicija u svojim redovima nema stručnjake i posežemo za stranim konsultatima.

„Nema prostora za polemiku oko javnih preduzeća koja posle 10 godina idu silaznom putanjom, sve veći su im gubici i janso je šta je poruka – da iz njih izvlače pare, partijski zapošljavaju i koriste za svoje kampanje“, dodao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare