Vladimir Beljanski ponovo izabran za predsednika Advokatske komore Vojvodine

Vesti 12. jun 202115:24 5 komentara
Vladimir Beljanski
N1

Dosadašnji predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski u subotu je reizabran na tu poziciju glasovima delegata Skupštine AKV.

Za potpredsednika AKV izabran je Laslo Joža iz Subotice.

Beljanski je u izveštaju, koji je predstavio na skupštini AKV, rekao da je ugled komore vraćen na nivo koji je imala do 2016. godine, kada je nastupila kratkotrajna kriza u radu koja je okončana izborima u junu 2017.

Ocenio je da je to postignuto zahvaljujući „angažovanju i entuzijazmu velikog broja advokata“.

„Nikada do sada u rad komore nije bio uključen ovako veliki broj advokata. Napominjem da su funkcije i dalje volonterske i da entuzijazam kolega i svih nas zajedno predstavlja ove rezultate“, kazao je Beljanski.

Najavio je da će u mandatu do 2025. godine posebna pažnja biti posvećena postupku izrade predloga novog zakona o advokaturi.

„AKV treba da ima svog predstavnika u radnoj grupi koju će tim povodom osnovati Ministarstvo pravde, a advokatura u toj radnoj grupi mora da ima nadpolovičnu većinu. Prioriteti su da AKV zadrži status kakav ima po sadašnjem zakonu, a da advokatura ostane samoregulišuća i nezavisna profesija pružanja pravne pomoći“, rekao je Beljanski.

On je dodao da taj zakon treba da sadrži bolje propise o disciplinskoj odgvornosti advokata, čime će kako je naveo, biti unapređen disciplinski postupak kao osnovno sredstvo komore koje advokatima omogućava ravnopravan i adekvatan rad u pravosuđu.

Beljanski je naveo i da se broj advokata od 2015. do 2019. godine uvećao za 345, što je oko 15 odsto od ukupnog broja članova AKV.

„Ako se pogleda samo broj upisanih advokata u ovom periodu, videćemo da je upisano 797 novih advokata, a brisano je 345. Zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti mladim advokatima“, kazao je Beljanski.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare