Vladika Grigorije: Odavno SPC nije dobila dva tako dobra eparhijska arhijereja

Vesti 31. maj 202109:27 42 komentara
N1/arhiva

Episkop dizeldorfski i nemački Grigorije izjavio je da je Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) bio iskren, sa puno slobode i dobronamernosti i da je rezultirao izborom dva izvrsna arhijereja, episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija i valjevskog Isihija.

Episkop Grigorije je kazao da je izbor episkopa Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog bio nedvosmislen i da nije postojala nikakva mogućnost da se nešto drugo desi.

„Iako je bilo čudnih insinuacija, da je neko sa strane pokušavao da odloži izbor crnogorskog arhijereja, izbor Joanikija za mitropolita je svakako bio prirodan sled stvari. Nisam se obazirao na priče i pokušaje sa strane, jer sam imao jasan utisak da to ne može niko da spreči“, naglasio je vladika.

Govoreći o izboru Metodija i Isihija za episkope, Grigorije je istakao da je već 22 godine član Sabora SPC i da odavno srpska crkva nije dobila dva tako dobra eparhijska arhijereja u jednom trenutku.

„Obojica imaju veliko iskustvo, Isihije je bio iguman manastira Kovilj, a Metodije iguman manastira Svetog Petra na Cetinju. Njihov doprinos crkvi će biti ogroman“, rekao je vladika.

Posle ovog Sabora, dodao je vladika Grigorije, stekao sam utisak da se naša Crkva na pravi način obnavlja.

„Ovo je bio prvi Sabor SPC s novim patrijarhom Porfirijem. Sabor je bio iskren, otvoren, sa puno slobode i dobronamernosti. Bilo je i momenata koji su bili teški za prevazilaženje, ali jezik kojim se govorilo je bio crkveni i na jednom ozbiljnom nivou“, ocenio je vladika.

Na pitanje kako komentariše predlog da vikarni episkop Stefan Šarić, za koga se vezuju razne afere, bude kandidat za vladiku budimljansko-nikšićkog sa sedištem u Beranama, što je prema saznanjima Bete ustalasalo atmosferu na Saboru, Grigorije je kazao da taj dogadjaj ne bi komentarisao.

„Taj dogadjaj se desio unutar naše kuće, Crkve, koji se ipak srećno završio. To je sve što mogu da kažem“, rekao je vladika.

Upitan da li i kada očekuje da će biti potpisan Temeljni ugovor izmedju SPC i Vlade Crne Gore, vladika Grigorije je rekao da će sada, kada je cetinjska katedra popunjena, Temeljni ugovor biti potpisan u najskorijem roku.

„Nemam nikakvu sumnju da će Temeljni ugovor uskoro biti potpisan“

„Kao što nisam imao sumnju da će vladika Joanikije biti izabran za mitropolita, tako nemam nikakvu sumnju da će Temeljni ugovor uskoro biti potpisan jer imam poverenje u ljude koji su na vlast u Crnoj Gori došli na talasu litija. Medju njima ne postoji niko ko ne poštuje SPC, samo je potrebno da se usaglase svi detalji ugovora“, ocenio je vladika.

Na pitanje da li se Sabor bavio zaštitom manastira SPC na Kosovu i Metohiji, obzirom da albanski političari i istoričari sve intenzivnije pokušavaju da srpsko kulturno i duhovno nasledje preimenuju u kosovsko, pa čak i albansko, vladika Grigorije je kazao da je tu temu potencirao upravo patrijarh Porfirije.

„Tu je značajno delo napravio i vladika zapadnoamerički Maksim objavljujući knjigu o našem kulturnom, istorijskom i duhovnom nasledju na Kosovu i Metohiji. Moja inicijativa je bila da moramo što više da govorimo u Briselu i na Zapadu uopšte, šta srpski narod ima na Kosovu. Mislim da ćemo u tom pravcu, kao Crkva, delovati još bolje i snažnije“, rekao je on.

Upitan da oceni učinak poglavara SPC Porfirija u protekla četri meseca, vladika Grigorije je kazao da patrijarhu „neće biti lako“.

„Prerano je ocenjivati rad patrijarha. Svi mi arhijereji bi trebalo da pomognemo patrijarhu Porfiriju, jer je smisao Crkve da naučimo da niko ne može ništa sam, a da svi drugi opet ne mogu bez toga jednoga. Postoji mnogo zadataka pred patrijarhom, treba mu dati vremena, a on će se sigurno uhvatiti u koštac sa svim problemima“, istakao je episkop dizeldorfski.

Komentarišući često pojavljivanje patrijarha Porfirija medju običnim svetom, vladika Grigorije je rekao da potezi patrijarha pokazuju nešto za čim ljudi teže, a to je normalnost.

Na pitanje da li će SPC u narednom periodu odoleti pritiscima i mešanju vlasti kada je u pitanju unutrašnje uredjenje crkve, kao što je to bilo posebno izraženo uoči izbornog Sabora, vladika Grigorije je kazao da sigurno hoće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare