Vlada Srbije: Ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda

Vesti 27. avg 202215:28 126 komentara
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Vlada Srbije saopštila je da smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda u Beogradu, koji je najavljen za 17. septembar.

„Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost“, navedeno je u saopštenju Vlade.

POVEZANE VESTI:

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će Evroprajd biti otkazan.

„To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica“, izjavio je Vučić.

Goran Miletić, koordinator Evroprajda, ističe da ne postoji odlaganje niti otkazivanje te najveće evropske LGBT+ manifestacije.

„Ne mogu se zabraniti događaji tokom Evroprajd nedelje, jedino je moguće zabraniti šetnju. Takva odluka bi, imajući u vidu odluke Ustavnog suda Srbije za zabrane 2009, 2011, 2012. i 2013. godina bila protivustavna i mi bismo se žalili u skladu sa porukom o pravnom leku“, rekao je Miletić.

Kristin Garina, predsednica Evropske asocijacije organizatora prajdova, rekla je da Vučić ne može da otkaže tuđi događaj. Ona je dodala da ni Beograd prajd, ni EPO kao davalac licence neće otkazati Evroprajd.

Kako je rekla, pravo na održavanje Prajda je Evropski sud za ljudska prava proglasio osnovnim ljudskim pravom i svaki pokušaj zabrane predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Saveta Evrope.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare