Vlada šest meseci u tehničkom mandatu, od danas jedino zvanično – da će SPS ući

Vesti 18. sep 202219:13 6 komentara

U Beogradu je u subotu održano što je moglo da se održi. Dani i nedelje protekli su u litijama i Evroprajdu uz Vladu u tehničkom mandatu. Zvanične razgovore o tome ko će u Nemanjinu 11, od kada je izabrana za mandatarku Ana Brnabić nije održala. Od danas je jedino zvanično da će u Vladu ući Socijalistička partija Srbije, bar je tako odlučeno na Glavnom odboru te stranke.

Osim što su na zgradi Vlade ugašena dekorativna svetla radi štednje ništa drugo građani Srbije još ne znaju o novom kabinetu Ane Brnabić. Šest meseci Srbija je bez Vlade, ministri su u tehničkom mandatu od kad su izbori raspisani, a svi zadavani rokovi preskočeni.

Pročitajte još

„Očekujem da nova Vlada Srbije bude formirana do kraja jula“.

„Od sredine avgusta je za očekivati formiranje nove vlade“.

„Za desetak dana, ili 12 dana“.

„Tako da da li će biti dan ili sedam ranije ili kasnije“, tako su zvučale predsednikove najave.

Rok je početak novembra, pa ko bi uopšte žurio. Socijalisti su prelomili danas, kao da je bilo neizvesno, u Vladu će ući.

„Pitanje dinamike formiranja Vlade jeste pitanje za najveću političku stranku… Nisam ni verovao da će tako brzo biti formirana Vlada“, rekao je Ivica Dačić.

Kako se razgovara o podeli resora ostaje tajna za građane Srbije, ali i ko sa kim pregovara i da li je u pregovore uključena mandatarka za sastav nove Vlade.

„Da vam kažem razgovori sa koalicionim partnerima i potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki“, rekla je Brnabić 29. avgusta.

Dačić na pitanje da li je sa mandatarkom imao kontakt odgovara – ne.

Lider socijalista objašnjava da nije bilo ni razgovora o personalnim rešenjima i tome šta bi osim toga što će biti potpredsednik Vlade i što će zameniti Nebojšu Stefanovića u koordinisanju službi bezbednosti biti još, ali možda je danas podsvest progovorila.

„O tome šta ću ja biti, ne znam, u policiji, pardon, politici nema subjektivnosti“, kaže Dačić.

Nije poznato ni koliko resora bi mogla da ima nova Vlada i da li će se na njima štedeti ili će se zadovoljavati partijske želje.

„Imamo neke ideje kako bi vlada mogla da bude još efikasnija kako bi neki resori mogli da se podele ili ne, ali videće se svakako mnogo pre roka koji je predviđen Ustavom“, rekla je Brnabić.

Kako kaže mandatarka, svoj treći ekspoze najbrže će napisati. Ono što je sigurno jeste da staro društvo ostaje na okupu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare