Vlada: Prestanak mandata Rebiću, nove mere populacione politike

Vesti 23. dec. 202118:233 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici rešenje o prestanku mandata direktora policije Vladimira Rebića. Vlada je, takođe, usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim je roditeljski dodatak povećan sa dosadašnjih 100.000 na 300.000 dinara jednokratne pomoći za prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Druga nova mera populacione politike je novo pravo koje je definisano pod nazivom pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta. Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Republike Srbije i da ima prebivalište u Republici Srbiji i da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan na teritoriji Republike Srbije.

Povezane vesti

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije i/ili je državljanin Republike Srbije.
Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac deteta.

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o saglasnosti da ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 200 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji.

Na današnjoj sednici, takođe, je usvojen Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 500 diplomaca srednjih medicinskih škola u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji.

Na sednici je usvojen Zaključak o preporukama visokoškolskim ustanovama u vezi sa studentima koji su postali roditelji i sprečeni su da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite. U cilju podsticanja nataliteta i motivaciju studenata da se opredele za rađanje dece, Vlada Srbije preporučila je mere visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se odnose na uslove za upis u narednu godinu studija, broj i termine ispitnih rokova, postupak mirovanja prava i produžetka roka za završetak studija.

Članovi vlade usvojili su Zaključak o saglasnosti da se u skladu sa Uredbom kojom se uređuju mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 na osnovu faktičkog reciprociteta, prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid-19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Kube i Mauritanije i dozvoli ulazak u Republiku Srbiju licima koja poseduju potvrde koje izdaju nadležni organi ili ustanove navedenih država, bez negativnog PCR testa na prisustvo SARS-COV-2 ili antigen FIA RAPID testa. Navedena odluka o reciprocitetu odnosi se na vakcine AstraZeneka, Sinofarm, Fajzer/Biontek, Jansen, Moderna, Sinovak i Kovišild.

Komentari

Vaš komentar