Vlada još bez odgovora na zahtev hotelijera za snižavanjem PCR testa za strance

Vesti 29. jan 202115:42 > 15:43 0 komentara
HANDOUT / LE BIJOU HOTEL & RESORT AG / AFP

Vlada Srbije još nije odgovorila na zahtev Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) na zahtev da smanji cenu PCR testa na koronavirus za strane turiste koji košta 18.000 dinara po osobi.

U tom udruženju su rekli da ima interesovanja Grka za dolazak na Kopaonik, ali da su troškovi testiranja previsoki i često jednaki ceni aranžmana.

Direktorka prodaje u Hotelu „Junior“ na Kopaoniku, Ivana Sliousaregko rekla je da aranžman od sedam dana u tom hotelu košta 22.000 dinara, a za pet dana 18.500 dinara, približno koliko košta PCR test za strance, po osobi.

„Turisti iz Grčke koji se interesuju za dolazak na Kopaonik moraju da plate i test u svojoj zemlji pre nego što udju u Srbiju i ti troškovi ih odvraćaju od dolaska“, rekla je ona.

Hotelijeri navode da su troškovi testiranja „astronomski“ kada se ima u vidu da na odmor putuju porodice od tri-četiri člana, tako da bi testiranje platili 500-600 evra.

Drugi problem domaćih hotelijera je što ne postoji mobilna ekipa lekara koja radi taj test, već turisti s Kopaonika moraju u Kruševac ili Niš, što je putovanje od 60-80 kilometara.

Hotelijeri su pre dva dana tražili da se cena PCR testa za strane turiste koji borave u hotelima duže od tri dana i koriste usluge hotela, smanji sa 18.000 dinara na 9.000 dinara i da se omogući da ovlašćeno lice preuzme rezultate za više testiranih članova porodice ili da se oni pošalju mejlom umesto da svako sam čeka svoj rezultat.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!