Visoki Dečani: Uloga Kfora ključna u zaštiti manastira

Vesti 06. jul 202210:07 1 komentar
N1

Sveštenstvo manastira Visoki Dečani zahvalilo je evropskoj federaciji za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" za njihovo zalaganje za evropske vrednosti zaštite kulturnog i verskog nasleđa u opasnosti, naglasivši da je uloga Kfora od suštinskog značaja u zaštiti manastira Visoki Dečani.

Kulturno nasleđe mora biti očuvano kao most između zajednica na Kosovu i Metohiji, poručeno je sa zvaničnog „Tviter“ naloga manastira Visoki Dečani. Manastir je posetila delegacija federacije „Evropa Nostra“, koja je prošle godine uvrstila ovaj manastir na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

„Zaštita zajedničkog nasleđa u Evropi je od suštinskog značaja za budućnost našeg kontinenta. Posetom različitih lokaliteta svih tradicija, `Evropa Nostra` će naglasiti potrebu zaštite nasleđa na Kosovu“, navedeno je na „Tviteru“.

Istovremeno je kao važna ocenjena najnovija poruka izaslanice Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon rukovodstvu Kosova u vezi sa sprovođenjem odluke Ustavnog suda iz Prištine po pitanju zemljišta manastira Dečani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare