Visoki Dečani: Manastir ugrožen, grupa istoričara stalno iznosi klevete

Vesti 11. jul 202212:08 1 komentar
KoSSev

Manastir Visoki Dečani ocenio je da "grupa koja sebe naziva 'istoričari Dečana'", iznosi stalne klevete, a da su četiri oružana napada na ovaj manastir i uskraćivanje zakonskih prava najbolji pokazatelj da su Visoki Dečani ugroženi.

Manastir je tako reagovao na tvrdnju Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“ da je odluka organizacije Evropa Nosta da manastir uvrsti na listu ugroženih spomenika „deplasirana“.

Ovo udruženje je navelo da su „manastir oduvek čuvali lokalni Albanci“ i smatraju da bi za bezbednost manastira trebalo da bude zadužena kosovska policija, kao i da manastiru preti „samo zlonamerna politika starešine manastira igumana Save Janjića“.

Udruženje kosovskih istoričara „Ali Hadri“ ;je i protiv primene presude kosovskog Ustavnog suda o zemlji ovog manastira.

„Najoštrije osudjujemo stav starešine manastira Dečani, igumana Save Janjića, koji zahteva sprovođenje antipravne i protivustavne presude Ustavnog suda Kosova, presude koja se zasniva na zakonima iz vremena Miloševića i kao takvu tu odluku ne treba sprovoditi jer će proizvesti lančani efekat, odnosno biće opasan presedan za Kosovo, jer na Kosovu ima na desetine političkih crkava koje je izgradila srpska država tokom godina 1989-1999″, naveli su istoričari.

Osim četiri oružana napada na naš manastir prethodnih godina, kao i uporno uskraćivanje naših zakonskih prava garantovanih Ustavnim sudom i kosovskim zakonima, najbolji su pokazatelji da smo ugroženi“, istakli su iz manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare