Inspektor osumnjičen da je sarađivao sa Belivukom pušten iz pritvora

Vesti 19. avg 202117:28 > 20:42 10 komentara
N1

Inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidaru Stoliću je 6. avgusta ukinut pritvor, rečeno je agenciji Beta u Višem sudu u Beogradu. Ministar Aleksandar Vulin ranije je rekao da je zahvaljujući njemu kavački i kriminalni klan oko Belivuka dobijao informacije iz policije, optužujući ga za "akt izdaje".

Stoliću je pritvor „po sili zakona“ ukinuo sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja borbu protiv organizovanog kriminala „jer nije došlo do optuženja (Stolića) od Tužilaštva za organizovani kriminal“.

Povezano:

Ipak, prema informacijama koje su dostupne sudu, kako piše KRIK, tužilaštvo još nije odustalo od ovog slučaja, pa je istraga i dalje u toku.

Prvobitno je Stolića gonilo Više tužilaštvo u Beogradu i to odeljenje za borbu protiv korupcije, ali je slučaj u međuvremenu prebačen na Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ni iz jednog od ova dva tužilaštva nisu odgovorili novinarima KRIK-a na pitanja o ovom slučaju.

Stolić je četvrti policajac koji je uhapšen pod sumnjom da je povezan sa Belivukovom grupom.

Prvo su uhapšena dva policajca nižeg ranga koja se sumnjiče da su namerno površno pretresli stan jednog od članova Belivukove ekipe, a zatim i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a, zbog sumnje da je uticao da se Belivukovom saradniku vrati automobil koji mu je policija oduzela. Poput Stolića i njih trojica su u međuvremenu pušteni iz pritvora.

Niko od ovih policajaca nije optužen kao deo Belivukov saradnik u nedavno podignutoj optužnici protiv ove grupe.

Tom optužnicom se Belivuk i 29 članova njegovog klana terete za pet brutalnih ubistava, otmicu, drogu i oružje. Ipak, tužilaštvo nije ispitalo veze koje je grupa imala sa ljudima iz vrha države.

Na saslušanju, Belivuk i Miljković su govorili o tome da su navodno povezani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima, kao i da su činili niz usluga vladajućoj stranci.

Belivuk je tada ispričao da Stolića poznaje samo iz policije kada mu je uzimao DNK prilikom ranijih istraga. On tvrdi i da se Stolić „dogovorio sa policijom“ da se brani ćutanjem kako bi kao „trojanski konj“ bio ubačen u Belivukov slučaj, odnosno kako bi kasnije priznao i svedočio protiv njegove grupe.

KRIK je godinama pisao o kavačkom klanu i Belivukovoj grupi i otkrio niz veza koje su kriminalci imali u državi.

Među njima su generalni sekretar Vlade Novak Nedić, kao i uticajni pripadnik policije – žandarm Nenad Vučković Vučko koji je grupi bio veza sa nekada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 12. juna prenelo da je ministar Aleksandar Vulin ocenio da su „zahvaljujući Stoliću“, kavački i kriminalni klan oko Veljka Belivuka dobijali informacije iz policije. Uhapšeni inspektor SBPOK Božidar Stolić pao na svim pitanjima poligrafskog ispitivanja, naveo je tada Vulin. Kako se saopšteno tada, Vulin je rekao da je Stolić „počinio akt izdaje i da će svi oni koji to učine proći isto kao i njihovi nalogodavci“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare