Više od pola godine od izbora, a nova Vlada nije formirana – šta kaže mandatarka

Vesti 05. okt 202219:0933 komentara

Peti oktobar ulazi u istoriju i kao dan kada je oboren rekord u dužini formiranja izvršne vlasti - 185. dana prošlo je od izbora, a treći kabinet Ane Brnabić još nije sastavljen.

A pre isteka roka, ima vremena i za povratak u devedesete – srušen je rekord Mirka Marjanovića koji je tada 184 dana tragao za ministrima, a na kraju je jedan od njih bio i aktuelni predsednik Srbije. Vučić se danas pita, a mandatarku pitaju i to joj smeta.

Povezano:

„Kada me neko pita – e, dobro, zašto još nema Vlade, kažem – pa dobro, ali da vam je jasno da je u međuvremenu počeo Treći svetski rat? E, oni koji svaki dan kritikuju Vladu da se ne pita ništa, da nije važna, da su ministri „pioni“, „Vučićeve pudlice“ – e ti danas najviše kritikuju što nema Vlade. Pa čekajte, je l vam je Vlada nebitna ili bitna“, upitala je mandatarka.

Bila je ne samo bitna, nego i hitna u ekspozeu predsednika države, bila.

Govorio je:

„Očekujem da Vlada bude formirana do kraja jula…“

Pa:

„Od sredine avgusta je za očekivati formiranje Vlade…“.

Pa:

„Za desetak dana, dvanaest dana… Tako da da li će biti dan i li sedam ranije ili kasnije“.

„Mislim da je Vučić dao dosta fore Putinu da završi posao u Ukrajini, ali očigledno da Putin ne može to da završi, i sad je pitanje koliko će Vučić imati strpljenja i koliko će još dati fore Rusima da to završi, ali neki ministri imaju bitan simbolički značaj, vrlo bitno je da li ministri biti Vulin, Popović, Mihajlović, Stefanović“, navodi programski direktor Demostata Zoran Panović.

A dok traje to davanje fore, vraćamo se u devedesete i to ne zbog već srušenog rekorda.

„Pa onda nam ili objasnite šta i zbog čega će biti gore nego devedesetih ili nam nemojte to govoriti i to je klasično dizanje panike. On umesto da smiruje ljude kad je već jedina institucija u ovoj zemlji koja funkcioniše – predsednik države je sve preuzeo, nama ni Vlada više ne treba, jer je ne formiramo, Ana Brnabić kaže nema vremana da formira, a to je da vam mozak eksplodira – onda predsednik dođe i diže paniku ljudima“, navodi Biljana Stepanović, glavna urednica Nove ekonomije.

Za formiranje kabineta u Nemanjinoj ostalo je još 26 dana. Dakle, ima vremena da se rekord poboljša, a mandatarka ponovlja da će se Vlada sastaviti u ustavnim i zakonskim rokovima.

Komentari

Vaš komentar