Viola fon Kramon: Vlast da javno saopšti šta se dešava u Linglongu

Vesti 17. nov 202123:35 28 komentara
N1

Skandalozno otkriće o katastrofalnim uslovima u kojima žive i rade vijetnamski radnici u zrenjaninskoj fabrici Linglong su zabrinjavajuće vesti koje se moraju dublje istražiti, rekla je za Novu S poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, dodajući da bi, ukoliko se radi o eventualnoj trgovini ljudima, time trebalo da se pozabavi tužilaštvo.

Loše uslove rada u Zrenjaninu vijetnamskih radnika komentarisali su i pojedini članovi Evropskog parlamenta ocenjujući da je „to moderno ropstvo koje se dešava u Srbiji, zemlji koja teži EU“, osuđujući ga i pozivajući komisiju i srpske vlasti da istraže i kazne sve one koji su odgovorni za ove nehumane uslove rada i života.

Povezane vesti

Upitana da li je upoznata da time šta se dešava u fabrici LingLong, Viola fon Kramon je naglasila da postoji uzbunjivač koji je otkrio detalje o tom slučaju.

Ona je podsetila da je Srbija prihvatila Konvenciju protiv prisilnog rada MOR-a i samim tim to je za nju obavezujuće.

„Na vlastima je da u Zrenjanin pošalje Inspekciju rada i javno saopšti šta se tamo dešava“, kaže ona.

U slučaju da se eventualno radi o trgovini ljudima to bi, kako navodi, trebalo da bude predmet interesovanja tužilaštva.

„Dakle, na pravosuđu je da se bavi ovom temom. Ako se radi o prisilnom radu, o ropstvu na Zapadnom Balkanu, to je nešto tragično i moramo pokušati da ga zaustavimo. Nadam se da će vlada ovo ozbiljno shvatiti“, napominje Viola fon Kramon, dodajući da su standardi ljudskih prava i rada možda niži u kineskim kompanijama, ali je na srpskim vlastima da te investicije budu u skladu sa evropskim i nacionalnim standardima.

Inače, Viola fon Kramon je dovela pod sumnju verodostojnost poslednjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji. Ona sumnja da je na ono što stoji u tom izveštaju uticao evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i to je iznela u svom autorskom tekstu.

Upitana šta ju je navelo da iznese takav stav, ona je rekla da je Varhelji prvi put otvoreno rekao na koji način Orbanova vlada sarađuje ili radi sa srpskom vladom.

„EK je prvi put otvoreno podrivala sopstvene uslove iz prethodnog izveštaja iz 2014. To je bio otvoreni pokušaj da se podriju kriterijumi vladavine prava za šta se zalaže EU. I mi i Srbija bi trebalo tome da težimo“, objasnila je Fon Kramon, navodeći da je mislila da se to „stavi na papir“ da bi ljudi u Srbiji i EU znali na koji način se ovde krše standardi i temelji za koje se zalažemo i koje je potrebno ostvariti da bi bio otvoren sledeći klaster za Srbiju.

Na pitanje koliko su to prepoznale i druge kolege u EU ili je ona u tome usamljena, Fon Kramon smatra da se tu ne radi o nečijem glasu već o činjenicama.

„Ako imamo mišljenje Venecijanske komisije koje je bilo objavljeno dan pre i u kojem se izričito kritikuje pasus u kojem stoji da nije ispunjeno najmanje 50 odsto uslova za postavljenje tužilaca, to znači da se time ugrožavaju sopstveni uslovi“, objasnila je evropska poslanica.

Podseća da je u izveštaju EK iz 2014. izričito zahtevano da se promeni Ustav i da se ubaci član o nezavisnosti sudstva gde bi Veće tužilaca trebalo da čini 50 odsto nezavisnih tužilaca i to niko nije dovodio u pitanje.

Viola fon Kramon kaže i da je delimično tačna ocena da je ova vlast na neki način u povlašćenom položaju u Briselu pa joj prolaze stvari protiv kojih je i sama EU.

„Na žalost, u pisanom obliku izveštaj EK je prilično negativan i pominje neke kriterijume koji nisu ispunjeni ali je ocena na kraju sve izmenila što nema smisla. Čini se da je to indikacija da je komesar Varhelji, ‘možda’, u ime predsednika vlade Viktora Orbana hteo nešto da da kao ustupak srpskim vlastima koje opet nisu ispunile neke kriterijume i pretpostavljam da mnoge moje kolege dele to mišljenje. To nije nešto za šta bi trebalo da se zalažemo ako vidimo da neka zemlja ima ambicije da bude deo EU“, naglasila je evropska poslanica, a prenosi Nova.rs.

Govoreći o mehanizmima EU da to ispravi, ona je rekla da će evropski poslanici pokušati da pronađu te „praznine, te faktore politizacije u izveštaju EP“ i da neke od njenih kolega manje, više dele taj stav ali da će za to biti potrebno vreme koje sada nedostaje.

Viola fon Kramon je istakla da je ideja Varheljija bila da to sada stavi u izveštaj kako bi Srbija otvorila jedan ili dva klastera do kraja godine i da je zato sada iznela svoje mišljenje kako bi rekla: „Sačekajte malo, možda nije sve tako ružičasto“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare