Vinča se još dimi, nadležnost – u magli, a zagreva se i istraga o požaru

Vesti 11. avg. 202119:1418 komentara
Podeli:

Na deponiji u Vinči više nema vatre, ali ima dima i on se tokom noći osećao u pojedinim delovima grada. Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je vazduh u Vinči izuzetno zagađen. U međuvremenu, kako je za N1 potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u toku je policijska istraga koja bi trebalo da utvrdi kako se dogodio požar na deponiji Vinča. A mi za to vreme utvrđujemo pitanje - danima pitamo i danima se spekuliše - u čijoj je nadležnosti deponija u Vinči.

Da za početak utvrdimo u čijoj nadležnosti nije ova gomila đubreta. Nije joj dozvolu za rad dalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine pa se, s pravom, u svom saopštenju ograđuju od deponije i kažu ona je predmet ugovornog odnosa između Grada Beograda i preduzeća “Beo Čista energija”.

A taj je ugovorni odnos sklopljen još 2017. godine. Slučajno je i te godine gorela Vinča. Požar na deponiji izbio je samo tri meseca pošto će Grad Beograd, kroz Ugovor o javno-privatnom partnerstvu, deponiju predati strancima, odnosno francusko – japanskom konzorcijumu.

POVEZANE VESTI

Dalje je sve išlo kao podmazano. Teško da ima mesta koje više smrdi, a koje je ugostilo veći broj diplomata, ambasadora Japana i Francuske da svojim prisustvom potvrde da se radi. I zaista, u oktobru 2019. počinje izgradnja nove sanitarne deponije, tik do stare, a osim deponije, završeno je i postrojenje za preradu otpadnih voda, ali i ono za preradu građevinskog otpada.

I ko za maler, samo pet dana pre nego što će deponiju zahvatiti najveći požar do sada – ona i zvanično prelazi u ruke privatnika.

„Od 2. avgusta deponija je prešla u nadležnost ‘Beo čiste energije’, to je zajedničko preduzeće japanske kompanije Itoču i francuske kompanije Suez. I oni su od 2. avgusta nadležni za deponiju. Oni primaju otpad, naplaćuju, bukvalno rukovode deponijom“, kazao je Vesić.

Ipak, na delu je takozvana podeljena nadležnost, doduše privremena, do kraja godine kada će, tvrdi zamenik gradonačelnika, stara deponija prestati da postoji.

„Oni upravljaju deponijom, oni je vode, ali mi imamo obavezu da im do zatvaranja stare deponije pomažemo u smislu održavanja te deponije, ona se polako zatvara, tu više niko ne odlaže otpad“, navodi Vesić.

I otud prvobitna izjava direktora „Beo čiste energije“ da još nisu nadležni za deponiju, da čekaju dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine je preuzmu, do kad Gradska čistoća odgovara za nju.

„Pričao sam s njim, on je mislio na to da imamo i mi obaveze da im pomažemo dok ne zatvore potpuno staru deponiju, nije se dobro izrazio“, objasnio je Vesić.

Kao nadležne za upravljanje deponijom pozvala ih je i policija u okviru istrage koja se sprovodi zbog požara. Upravo su iz tog preduzeća policiji dali i snimke s kamera koje pokrivaju celu deponiju. Na snimcima se, zaista, kaže nam Vesić, vide neki ljudi na deponiji, nesporedno pre požara, ali ko su oni, šta su tamo radili i jesu li odgovorni za požar – još se ne zna. Ne isključuje Vesić ni da su uzrok visoke temperature, no potencijalne piromane iz opozicije ne pominje.

Komentari

Vaš komentar