Vijetnamski radnici nisu preseljeni, i dalje se nalaze na istoj lokaciji

Vesti 17. nov. 202120:38 > 22:022 komentara
Podeli:

Iako je agencija Tanjug, pozivajući se na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izvestila da su vijetnamski državljani, koji rade na izgradnji fabrike Linglong, nakon obavljenog nadzora nadležnih državnih organa, preseljeni iz objekata na drugu lokaciju i to prema rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a, za N1 je iz više izvora potvrđeno da su radnici i dalje tamo.

Tara Rukeci, iz Zrenjaninskog socijalnog foruma, koja je oko 20.30 bila na licu mesta, ispričala je za N1 da vide radnike koji izlaze i šetaju i da se i dalje nalaze u neuslovnim barakama.

Pročitajte i:

„Videli smo par radnika da su izlazili napolje, ljudi iz obezbeđenja tvrde da nisu izmešteni i da je sve u redu. Vidimo radnike koji izađu i šetaju, tu su i ništa se ne dešava. Obezbeđenje stoji, tu su kao što su i bili ovih dana. Radnici izađu jedan, dvojica. Iz obezbeđenja su nam i rekli da nisu izmešteni“, kaže Rukeci.

Navode o preseljenju vijetnamskih radnika demantovali su i iz A11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava.

Kako su naveli na Tviteru, „više od jednog radnika im je navelo da nisu preseljeni“.

„Čitave grupe radnika su i dalje na istoj lokaciji, dobijamo potvrde sve vreme, nisu radnici preseljeni ili nisu svi radnici preseljeni, to je vest“.

Organizacije A11 i ASTRA uputile su zvaničan dopis i prijavu zbog potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije, kao i molbu za reakciju nadležnih organa povodom dešavanja u vezi sa radnicima iz Vijetnama, angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu. Dve organizacije su prijave, dopise i molbe uputile na adresu sedam institucija, uključujući i Republičko javno tužilaštvo, Kancelariju za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima zrenjaninske policije, Inspekciji rada i Zaštitniku građana.

Ukazuju da su 14. novembra predstavnici dva udruženja posetili radnike iz Vijetnama i da su se uverili da su im, ne samo ozbiljno narušena radna prava, već i zdravlje, a kako navode, imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život.

Komentari

Vaš komentar