Vijetnamac: Ništa nije kako treba – dobio sam jednu platu, drže moj pasoš

Vesti 18. nov 202114:11 > 18:47 144 komentara
N1

Nakon što su mediji preneli saopštenje Ministarstva za rad - poslato samo odabranim redakcijama, da su radnici u zrenjaninskom "Linglongu" preseljeni na drugu lokaciju, i to prema rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a, ekipa televizije N1 otišla je i jutros u industrijsku zonu Zrenjanina i uverila se da su navodi Ministarstva za rad neistiniti.

Ministarstvo za rad uporno ćuti na pitanja i dopise N1, a odgovora nema ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, iako se televizija N1 zvanično obratila i toj instituciji.

Izveštava Ksenija Pavkov.

Radnici obezbeđenja i dalje svima osim radnicima onemogućavaju pristup.

 

N1

Podsetimo, većina radnika juče je obustavila rad jer je uzbunjivaču – radniku iz Vijetnama kineski menadžment uručio otkaz nakon što je medijima otkrio uslove u kojima žive i rade.

N1

Jedan od vijetnamskih radnika koji govori engleski jezik se obratio medijima i govorio o nehumanim uslovima u kojima žive i rade.

„Od kada smo došli ovde, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju“, rekao je radnik iz Vijetnama.

N1

Prema nezvaničnim saznanjima, Ministarstvo za rad pokušava da nađe rešenje i da se radnici smeste u humanije uslove. Ideja je bila da se premeste u jedan vojni objekat nedaleko gradilišta Linglonga, ali nije došlo do realizacije tog predloga.

Aktivisti Solidarne kuhinje su juče jednog radnika iz Vijetnama odveli u Beograd i kako saznaje reporterka N1 njemu je pasoš vraćen. Angažovani su i advokati koji će dalje da rade na rešavanju njegovog pravnog statusa.

N1

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare