Vidojković: Živimo u javnom prostoru koji najviše liči na zatvor, Vučić upravnik

Vesti 29. sep 202111:13 > 11:1541 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Pisac i voditelj podkasta Dobar loš zao (DLZ) Marko Vidojković kaže da je u prošlonedeljnom podkastu opsovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je bio toliko iznerviran zbog zakona o policiji da je u snimanje emisije ušao pomalo van stroja, te je počeo da psuje već od prvog priloga. "Mi živimo u javnom prostoru koji najviše liči na zatvor, i u tom zatvoru je jedan od najvećih zatvorenika opsovao upravnika zatvora - e to ne može", kaže Vidojković. Marketinški stručnjak Igor Avžner smatra da je poruka koju neko šalje potpuno nebitna, bitno je samo ko tu poruku šalje. "Naši psovači mogu da psuju, a oni koji nisu naši, oni ne mogu. Suština je da postoje naši mediji i njihovi mediji, naši i njihovi psovači. Podela je ono što ovu vlast održava na vlasti", ističe Avžner.

Vidojković, koji je posle izgovorene psovke u DLZ upućene Vučiću „P…a ti materina, je l’ ti ovo liči na RTS“, postao meta kampanje prorežimskih medija i pretnji smrću, a reagovala je čak i premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je iz perspektive koju su napravili građanska elita i političari koje podržavaju, Vidojković odjednom ispao idealan predsednički kandidat, u Novom danu na TV N1 on kaže da je bilo „reakcija koje su potpuno O.K. – da sam nevaspitan, da sam krme debelo“, ali da je ovog puta dobio mnogo pretnji ubistvom i da ga je zvao i načelnik odeljenja za visokotehnološki kriminal da ga pita da li je tačno da je napadnut u centru Beograda, što je video na Tviteru.

Povezane vesti

Dodaje i da su mu pretili da će ga zaklati na kućnom pragu, a jedna od pretnji je bila „treba ti metak kao i Đilasu“, kao i da je ovo četvrta ili peta režimska kampanja protiv njega ove godine, i da je „u nemilosti režima od njihovog dolaska na vlast 2013. godine“.

„To sam sve blokirao, doduše skrinšotovao sam, pa ćemo naknadno sve to prijaviti tužilaštvu. U poslednja dva dana (drugi voditelj podkasta DLZ Nenad) Kulačin je preuzeo na sebe da te pretnje prijavljuje NUNS-u, tako da imamo već četiri prijavljene pretnje“, kaže Vidojković.

Ističe da je prošle sedmice bilo mnogo događaja koji su ga uznemirili – „stvar je u tome da smo prošle nedelje imali početak ratnih igara na Kosovu, imamo iz dana u dan rapidne skokove u broju zaraženih kovidom i nikakve mere, imamo zakon o policiji koji je očigledno pod pritiskom EU srećom po sve nas sklonjen, imamo oslobađanje Koluvije da se brani sa nanogicom od kuće“.

„Hajka koja traje i dalje proizvela je i na opozicionoj strani strah… Upravnik zatvora rešio je da donese tzv. zakon o policiji, kojim bi čuvari mogli nekažnjeno da urade bilo šta bilo kom od zatvorenika u zatvoru zvanom Srbija. Zbog toga sam bio žešće uznemiran. Nedelja je bila teška, podkast je bio adekvatan, ovi su napravili od toga cirkus, mnogi su se uplašili i za mene i za sebe. Kada se digne takva jedna armada, to služi da podigne strah kod opozicionog građanstva, a moj zadatak kao voditelja podkasta je da pokažem da se ne bojim“, navodi Vidojković.

Na pitanje zašto daje municiju predstavnicima vlasti, kad oni to jedva čekaju, on kaže „ja to radim već dugi niz godina i kada bih razmišljao šta ti probisveti jedva čekaju, onda nikad ništa ne bih ni rekao, zato sam na podkastu, a ne na televiziji, DLZ ima potpunu slobodu govora“.

„Iza mene ne stoji nikakva stranka, nikakva građanska elita, ja sam portparol Marka Vidojkovića“, ističe on.

Avžner: Živimo u agresivnom glibu

Avžner kaže da Vidojković „jeste dao municiju, ali ona je mogla da bude i ćorak, on nije voditelj TV dnevnika na RTS da su ljudi manje-više prinuđeni da to gledaju, niko nije morao da klikne na njegov podkast i da ga sluša. Mi plaćamo RTS, a DLZ ne plaćamo“.

Izvor : N1

On dodaje da „jako veliki deo građanstva psuje predsednika privatno, i psuje generalno“.

„Nije nelegitimno psovati, a da li je nepristojno – to je intimni osećaj nekoga ko odabere da psuje u javnom prostoru. Živimo u agresivnom glibu, a svaka agresija neminovno proizvodi agresiju ili strah“, ukazuje Avžner.

Kaže da je za vlast „bolno mesto ko god ne razmišlja na način na koji vlast razmišlja, još bolnije je ako to neko javno kaže, makar to bilo i preko Jutjuba“.

„Ako se neko javi sa drugim konceptom države u svojoj glavi to je protivno njihovom konceptu – to mi liči na 1984. Džordža Orvela i kontrolu misli“, navodi Avžner.

Ističe da je psovka predsedniku benigna i da bi se mnogo više zabrinuo zbog pretnji Marku Vidojkoviću.

Na pitanje šta misli ko stoji iza kampanje protiv njega, Vidojković kaže „sigurno Vučić stoji iza toga, moguće čak i lično, moji izvori iz vrha SNS su mi rekli da spadam u pet najomraženijih predsednikovih likova“.

„Njih dovodi do ludila što ne mogu da provale ko je kandidat za gradonačelnika ili za predsednika nadam se ujedinjene opozicije. Mislim da ih to užasava. I Brnabić je svojim pismom pokazala tu neviđenu frustraciju“, ocenjuje on.

Avžner dodaje da je „podela suština svega, onaj koji bude mogao da pokaže na političkoj sferi da neće deliti ni političare ni narod, on je odličan kandidat sutra za predsednika“.

A na pitanje da li je voditelj Ivan Ivanović, koji je rekao da bi pobedio Vučića na izborima ako bi se kandidovao, sledeći koji bi mogao biti na meti režimske kampanje, Avžner kaže da je „sledeći bilo ko ko pusti da mu malo glava izađe iznad vode, bilo ko ko bude rekao bilo šta protiv ovog režima“.

Komentari

Vaš komentar