Vidojković: Šapić se sve vreme iživljava nad nama, naučiću ga da trpi kritiku

Vesti 14. feb 202221:4023 komentara
Izvor: Nova S/ Ivan Dinić

Potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić ponovo je tužio autore i voditelje podkasta „Dobar, loš, zao“ Nenada Kulačina i Marka Vidojkovića, navodno zbog novih uvreda izrečenih na njegov račun. To je sve vreme iživljavanje Aleksandra Šapića nad nama, kaže za Cenzolovku Vidojković i dodaje da će kandidata za gradonačelnika Beograda naučiti "da trpi kritiku, kao i svi političari u Evropi". Prvo ročište po prvoj tužbi, kako je preneo, zakazano je za april, a po drugoj za jun.

Šapić je, prema tužbi u koju je Cenzolovka imali uvid, uvređen zbog kolumne Marka Vidojkovićeva „Gangulina tiha patnja“, zbog komentara da on, Šapić, liči na talibana. Duševnu bol trpi i zato što su ga, navodno, autori podkasta ponovo povezali sa „Slinavkom i šapom“, pa zbog svega toga traži odštetu od 350.000 dinara.

Pre toga, početkom novembra prošle godine, Šapić je tražio tri puta više: tužio je Kulačina i Vidojkovića tražeći 1,1 milion dinara odštete zbog povrede časti i ugleda, odnosno pretrpljenih duševnih patnji zbog izjava o njemu koje je dvojac iz DLZ izgovorio u emisijama.

Povezano:

Poslednja tužba je „nastavak iživljavanja koje je počelo pretnjama smrću putem televizije sa nacionalnom frekvencijom“, smatra pisac i voditelj pomenutog podkasta Marko Vidojković i poručuje da ga to neće sprečiti da nastavi da kritikuje Šapića, naprotiv.

S druge strane, od tridesetak pretnji smrću koliko je pisac i voditelj podkasta prijavio Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, samo jedna je dobila epilog – sve se završilo uslovnom kaznom manjom od najniže propisane.

Vidojković za Cenzolovku kaže da se ne radi ni o kakvom ratu tužbama. „To je sve vreme iživljavanje Aleksandra Šapića nad nama. Najpre nam je pretio smrću, i to preko TV Pink, na šta mi nismo reagovali tužbom, već podnošenjem krivične prijave, koju je tužilaštvo odbacilo“, priča on.

Navodi da se zatim Šapić pojavio sa tužbom za nanetu duševnu bol… „Skupivši sve što smo u poslednjih nekoliko godina govorili ili pisali na njegov račun. Pretpostavivši da će nastaviti, mi smo nastavili da ga komentarišemo i on je, zaista, podigao novu tužbu. Zanimljivo je da nas ni u jednoj tužbi ne tretira kao novinare, nego možda kao vanzemaljce, jer se medijski sporovi vode pred Višim sudom, a on nas je tužio pred Trećim osnovnim sudom, na opštini gde mu je prebivalište, protivno svim pravnim pravilima. Zanimljivo je da se u tužbama nije doticao medija i njihovih urednika, već je direktno targetirao dva medijska radnika, Kulačina i mene“, rekao je Vidojković.

Prvo ročište po prvoj tužbi, kako je preneo, zakazano je za april, a po drugoj za jun. Mislim da ćemo morati da se žalimo na presude, navodi.

Upitan kako gleda na to što Šapić podnosi tužbu usred predizborne kampanje u kojoj je kandidat za gradonačelnika Beograda, Vidojković kaže da to vidi kao jasan znak da ga baš briga i za sugrađane i za grad i za izbore, dodajući da će se Beograd, prema njegovom mišljenju „suočiti sa svojom najgorom morom“ ako Šapić pobedi.

Cenzolovka konstatuje da je jasno da se radi o SLAPP tužbama, koje medije i novinare finansijski iscrpljuju i dodaje da je vrlo verovatna pretpostavka da će ih biti još. Na pitanje da li će ipak nastaviti da kritikuju Šapića, Vidojković kaže da pratiti svaki njegov korak, dok ga ne nauči da trpi kritiku.

„Što se SLAPP tužbi tiče, Srbija inače ide u korak sa najgorim svetskim trendovima, pa, prema tome, logično je da je vrlo brzo došlo na red i pravosudno iživljavanje političkih, privrednih i kriminogenih struktura nad novinarima koji ih kritikuju ili razotkrivaju njihova nedela“, naglašava Vidojković.

Upitan o pretnjama smrću koje su dobijali, Vidojković kaže da „ima osećaj da ih više neće prijavljivati“, jer mu je to do sada, kako kaže, donelo više štete nego koristi. Navodi će se izmestiti na sigurniju lokaciju, odakle će sa više slobode moći da radi svoj posao. „Državni organi se igraju svog posla, glume da nešto rade, posledica po počinioce nema, svi ostali to jasno vide i to im daje krila da prete, a u budućnosti i verovatno da fizički nasrnu“, naglašava.

Navodi da ih tužilaštvo ne obaveštava dokle se stiglo u tim procesima. Kako podseća Cenzolovka, tužilaštvo bio moralo redovno da obaveštava novinare, prema protokolu koji je dogovoren na Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

„Imamo jedno suđenje za pretnju klanjem, koje se završilo uslovnom kaznom manjom od najniže propisane, i nema više ništa. A imam tridesetak pretnji smrću prijavljenih Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal“, podsetio je Vidojković.

Komentari

Vaš komentar