Vidojković: Pretnje koje su mi upućene nisu rasvetljene, objavite ime i prezime

Vesti 22. jun 202114:22 > 17:12 9 komentara

Pisac i voditelj emisije "Dobar, loš, zao" koja se emituje na TV Nova S i na portalu Nova.rs, Marko Vidojković povodom saopštenja MUP-a Srbije da su rasvetljene pretnje koje su mu upućene na društvenoj mreži Instagram kaže da ne misli da su one zaista rasvetljene i da očekuje da nadležni organi objave ime i prezime osobe koja mu je pretila.

Na pitanje N1 da li posle saopštenja MUP-a smatra da je slučaj rasvetljen, Vidojković za N1 kaže:

„Naravno da nije rasvetljen, rasvetljen je kad znaš ko je pretio, imaš ime i prezime. Da li je on u Austriji ili mu je VPN u Austriji, a on tri ulice od mene – to ne znam. Koliko god se nadao da je ovo tačno, lako i brzo odrađeno i da verujem austrijskoj polciji, negujem rezerve prema domaćoj policiji i tužilaštvu za viskotehnološki kriminal koji već godinama poslovično tolerišu ovakve pretnje, ne rasvetljavaju ih da su došli u iluziju da je ovo rasvetljavanje“, rekao je Vidojković za N1.

povezane vesti

On je ocenio da ovo jeste „možda neko malo osvetljavanje krivičnog dela“, pod uslovom da nije počinilac – jer „to sad i i babe i dede i mala deca znaju – da odeš na VPN prijaviš se u Austriji, onda otvoriš nalog i „pošalješ meni poruku da ćeš da me zakolješ i da znaš gde stanujem“.

Vidojković kaže da ostatak informacije – da je IP adresa od austrijskog provajdera i da je broj telefona austrijskog provajdera mogla da olakša da dođe do rasvetljenja slučaja.

On je podsetio i da je prethodno rekao da „veruje u policiju Aleksandra Vulina“ i da je zna da je ona dovoljno sposobna, u slučaju da je neko napisao Vučiću ‘znam gde stanuješ i zaklaću te’, da bi do sada taj koji mu je pretio bio sa licisama, slikan i identifikovan.

Vidojković kaže da napad na novinare i na predsednika spada u isto krivično delo i da bi, stoga, policija trebalo i u njegovom slučaju da do sada nađe osobu koja mu je pretila.

„Neke slučajeve rade brže, neke sporije, negde lažu, neke slučajeve ne rade uopšte. Kada je ovaj režim u pitanju čak i kada rade posao ne mogu da im verujem dok ne vidim konkretne rezultate“.

Ocenio je i da saopštenje policije u kom je navedeno da su rasvetljene pretnje može da bude i upozorenje počiniocu dokle se stiglo u istrazi.

„Taj ko toleriše ovoliko godina i ovoliko pretnji, a to je vrh režima i žele da se pitaš, da razbijaš glavu oko toga, da ti se tresu članovi porodice, da ti unosi nemir“, rekao je Vidojković.

Preneo je i da je, čim su mu stigle pretnje, obavestio nadređene u okviru United media i da su odmah reagovali i napisali krivičnu prijavu.

Istakao je i da nema dileme da su mu pretnje stigle zbog njegovih izjava o Srebrenici u emisiji „Dobar, loš, zao“ koja se emituje na TV Nova S.

„Razumem da ova zemlja nije prešla preko toga da je izgubila tri rata…Ovom zemljom i dalje šetaju ljudi koji su klali i ubijali na ratištima“, rekao je Vidojković.

Ocenio je i da su „plodovi srpske koljačke politike“ ovakve poruke i da se nikada ne zna da li je u pitanju neka budala ili neko ko može da pređe sa reči na dela.

„To je strategija ovog režima koji je učestvovao i vodio ratove devedestih“, rekao je Vidojković i poručio da oni „možda imaju i svoje privatne manijake“.

„Samim tim što država i društvo ne žele da pređu preko onog što se dogodilo 90-tih, gaje sumanute pojedince koji će da prete i kolju a onda će da se pojavi efikasna policja koja će da ga zatvori i dobije kasnije blagu kaznu, ali će biti jedan kritičar manje“, rekao je Vidojković.

Istakao je i da je vreme da država i Vučić priznaju i izvine se za ono šta se desilo u Srebrenici, ali je dodao da ne očekuje da će se to dogoditi.

Vidojković je rekao i da sutra ide u Palatu pravde, u Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da im ispričam sve o pretnjama koje je dobio i da ne zna šta je dalja procedura.

„Voleo bih da saznam ko je ta junačina, da vidim ime i prezime tog Austrijanca ili srboaustrijanca koji je toliko hrabar da piše ovakve stvari“, rekao je Vidojković.

Podsetimo, Marko Vidojković dobio je pretnje smrću preko društvene mreže Instagram.

U saopštenju MUP-a povodom tog slučaja, navodi se:

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, po zahtevu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izvršili su provere Instagram profila sa kojeg su upućene pretnje novinaru portala Nova S Marku Vidojkoviću. Proverama je utvrđeno da je istom pristupano sa IP adrese koje pripadaju telekomunikacionim operaterima iz Austrije, kao i broj telefona kojim je registrovan navedeni profil koji takođe pripada austrijskom operateru mobilne telefonije“.

MUP će, kako je rečeno, dostaviti zahtev Interpolu Austrije radi identifikovanja tražene osobe, kao i izveštaj nadležnom tužilaštvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare