Vezu spratnosti i nataliteta utvrdili predsednik i ministar, ali ne i stručnjaci

Vesti 09. mar. 202119:47 > 20:1719 komentara
Podeli:

Što viši sprat u zgradi - to manje dece. Prošle su tri godine otkad je tu tezu izneo predsednik države. Povod da se te izjave prisetimo su nedavne izjave ministra za brigu o porodici i demografiji. Otkad je stupio na dužnost obilazi opštine po Srbiji. Ali ono što raste - nije natalitet, već broj ponavljanja jedne te iste ministrove izjave - da se natalitet ne obnavlja u soliterima.

Ko zna, možda je jedna od visokih zgrada na Novom Beogradu bila deo jednog istraživanja iz 2018. Možda je i baš njen poslednji sprat, onaj na kom i palme rastu, ali ne i deca.

„Naime, prema istraživanju koje smo radili u zgradama u kojima postoje isti socijalni faktori, manje dece imate u višespratnicama, od jednospratnica, dvospratnica i trospratnica, zbog toga će naše zgrade po centralnoj Srbiji biti četvorospratnice, a u Beogradu i Novom Sadu će ići na pet i šest spratova“, rekao je predsednik aleksandar Vučić 15. oktobra 2018. godine.

Niko nikada nije potvrdio ovo istraživanje, još tada su novinari Danasa kontaktirali Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta, Centar za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, Republički zavod za statistiku, Odsek za demografiju Geografskog fakulteta, i ništa.

Bilo je jedno, 80-ih godina, ali u Americi, i niko to istraživanje nije uzeo za referentno, seća se sociološkinja Milica Vesković Anđelković, stručnjak za demografiju. Zato veruje da je posredi predsednikova metafora da se kaže više se dece rađa na selu, nego u gradu.

„Da je to tako potvrđuje i njegovo podržavanje izgradnje Beograda na vodi, gde vidite da su kule vrlo visoke, kao i Sky line koji se nalazi ovde u blizini, i vidimo da to pobija njegovo tvrđenje da ne treba graditi višespratnice“, kaže Vesković Anđelković.

„Svaka nova zgrada u Beogradu ili Novom Sadu znači gašenje ognjišta po srpskim selima“ – nije to rekao predsednik, već ministar zadužen za demografsku sliku Srbije Ratko Dmitrović ponavlja to gde stigne. Poslednji put pre nekoliko dana u Petrovcu na Mlavi.

„Nema obnove nataliteta na 8. spratu u 45 kvadrata, tu ne može da se obnovi natalitet. Ali može ovde gde ima kuća, da li u samom gradu ili u selima ili u prigradskim naseljima, može da ima bez problema troje dece ili četvoro, ako im omogućimo da tamo imaju vrtić, da ima prijem interneta, mobilnu telefoniju, dobar put i da nema nikakvu potrebu da živi u gradu, jer tamo može da ima veliku porodicu i da doprinese ovome“, rekao je Dmitrović 3. marta.

Kuća, okućnica, čist vazduh, voćnjak, vrt, dvorište u kojem može da se igra troje-četvoro dece, bez straha da će neko od njih pasti preko balkona. Tako ministar ističe prednosti sela za rađanje u odnosu na grad.

„Nažalost, ne možemo da se pohvalimo da ministri kod nas dolaze i uzimaju resore o kojima znaju puno, već su to neki linkovi i interesi. Tako da i u ovom slučaju, ne bih mogla njegove izjave da povežem s nečim smislenim i s nečim što bi zaista moglo da objasni pad nataliteta u Srbiji. To da soliteri imaju samo stanove od 45 kvadrata – nije tačno. Da roditelji ne misle o bezbednosti svoje dece – ni to nije tačno. Presudni su neki drugi uslovi. A s druge strane, naša sela se prazne, to je tužan, ali prirodan proces, tamo je većina staro stanovništvo, tu ne možete da očekujete porast nataliteta“, kaže Vesković Anđelković.

Dajte im put i internet da stariji na selu ostanu, da se mladi zbog toga vrate, kako to zamišlja ministar Dmitrović, teško će ići, tvrdi naša sagovornica, jer fertilni su, kaže, odavno u onim istim višespratnicama s početka priče.

Komentari

Vaš komentar