„Veži se“ – aktivisti u odbrani Savskog mosta, upozoravaju i na saobraćajni haos

Vesti 20. nov 202219:20 49 komentara

Stranka Zajedno i neformalna mreža udruženja Združene inicijative i pokreti pokrenuli su akciju "Veži se" za odbranu Savskog mosta, u kojoj će se građani vezivati za most šarenim trakama i fotografije sa tog mesta deliti na društvenim mrežama. Upozoravaju da uklanjanjem mosta Beograđane čeka potpuni haos, protiv čega će se boriti institucionalno i organizovanjem novih građanskih akcija.

Bučan, bez kulturno-istorijske vrednosti, ružan, nefunkcionalan, staro gvožđe – za gradske i republičke funkcionere Savski most odbrojava sitno. Ali, aktivisti su spremni da se bore za njegovo očuvanje, jer kažu: „takav, kakav je“ građanima je služio 80 godina i još računaju na njega.

„Pozivamo građane da se pridruže akciji i na simboličan način naprave vezu sa Starim savskim mostom, da kod kuće spreme vezice bilo kojih boja, od nekih starih ili dragih tkanina, parče kanapa, prošetaju do mosta, bace još po jedan pogled sa ovog divnog mosta, jer taj isti pogled neko želi da nam ukrade i zauvek odnese, da vežu vezicu, slikaju se i podele na društvenim mrežama“, kaže Srđan Ilić iz ZIP.

Pročitajte još

Uklanjanje mosta Beograđanima će doneti još veći haos u saobraćaju, zagađenje, malverzacije, odugovlačenje gradnje, upozoravaju organizatori akcije „Veži se“, koja nosi simboličnu poruku „Most staje“ ili „Most ostaje“ ((#mostaje)).

„Više ne sme ni jedna stvar da se sruši u ovom gradu, a da se ne pita struka i građani. Beograđani su svesni koliko u špicu sve stoji i totalan je kolaps. Zamislite samo, dragi Beograđani, narednih pet godina bez ovog mosta. To bi bila katastrofa“, kaže Đorđe Miketić.

„Preko 30.000 vozila svaki dan pređe ovde. Ako petkom i četvrtkom popodne pogledamo Brankov most i Gazelu, šta mislite još nekih 12 odsto saobraćaja da ide preko tih mostova? Znamo kako ova vlast radi, sledeće tri godine će biti izgradnja novog mosta, tri godine će biti podizanje cena, menjanja svih pravila, ugrađivanja i građenja. Mislim da Beograd to ne može sebi da dopusti ni sa ekološke strane, jer to je neverovatna količina zagađenja“, kaže Ilić.

Građani su šarenim vezicama počeli da oblače most pred dugu i hladnu zimu, navode aktivisti i dodaju da je to tek prvi korak u borbi za očuvanje Savskog mosta, koju nastavljaju u institucijama i novim građanskim akcijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare