Veterani OVK protestuju ispred kosovskog parlamenta, prekinuta sednica

Vesti 16. jun 202212:16 1 komentar
N1/arhiva, ilustracija

Veliki broj veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nastavio je protest ispred oba ulaza u zdanje Skupštine Kosova, koje obezbeđuje veliki broj pripadnika policije i specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija.

Veterani OVK su naveli da će, ukoliko stupi na snagu zakon o minimalnoj zaradi, koji ne predviđa povećanje boračkih penzija, slučaj biti upućen Ustavnom sudu.

Pročitajte još

„Ako zakon stupi na snagu, kažem vam da ćemo ga uputiti Ustavnom sudu i 100 odsto smo uvereni da će se utvrditi kršenja Ustava”, rekao je predsednik veterana Kosova Faton Kljinaku.

Veterani koji protestuju ispred Skupštine Kosova ušli su u dvorište te institucije.

Poručili su da policiju ne treba napadati, jer su neki od njih, kako kažu, njihovi ratni drugovi.

Kljinaku je izjavio da sa prozora zdanja kosovskog parlamenta neki ljudi provociraju pokretima prstiju.

Protest protiče u napetoj atmosferi, ali bez incidenata.

Poslanici opozicije blokirali skupštinsku govornicu

Poslanici opozicije izašli su pred skupštinsku govornicu i onemogućili normalan nastavak sednice kosovskog parlamenta, iznoseći više zahteva u vezi sa pravima boraca bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Šef Poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri upozorio je da dok se Vlada ne pozabavi pitanjem veterana, neće biti normalne sednice u Skupštini.

Nakon toga je predsednik Skupštine Glauk Konjufca pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije.

Prethodno je poslanik Demokratske partije Kosova Rašit Ćalaj rekao da neće biti normalnog rada parlamenta dok se ne reši pitanje uključivanja boraca u minimalnu platu i da neće dozvoliti da se današnja sednica održi.

Šef poslanika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši zahtevao je da se hitno povuče nacrt zakona o minimalnoj zaradi, dodajući da treba krenuti sa konsultacijama sa interesnim grupama, kako se povećanje minimalne zarade ne bi odvojilo od boračkih penzija.

Sednica Skupštine Kosova je počela protestom opozicije, čiji su poslanici počeli da udaraju po stolovima uzvikujući „OVK“, dok veterani protestuju u dvorištu institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare