Vesić: Svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću 19. aprila

Vesti 28. mar 202113:34 23 komentara
Beoinfo

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, rad vajara Svetomira Arsića Basare, koji će se nalaziti na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, biće otkriven 19. aprila, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

„Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Visina spomenika, koji će biti izliven u bronzi, iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara, kako bi se omogućila bolja interakcija građana s vajarskim delom“, rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je istakao da je despot Stefan prikazan sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti.

„U desnoj ruci drži spušten mač, koji pripada tipu velikog viteškog mača sa produženom drškom kakav se koristio u Srbiji krajem 14. veka, a u levoj ruci drži knjigu, pa spomenik odiše snagom i odlučnošću koju je despot Stefan posedovao“, objasnio je Vesić.

On je ocenio da nema srednjovekovnog srpskog vladara koji je značajniji za Beograd od despota Stefana Lazarevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare