Vesić: Stari savski most nije simbol antifašističke borbe, neće biti uništen

Vesti 08. nov 202216:24 38 komentara
Stari Savski most
N1

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da Stari savski most neće biti uništen, već će naći svoje mesto, jer je "deo naše istorije" i istakao da će se izgradnjom novog mosta rasteretiti saobraćaj u Beogradu.

„Most nije simbol antifašističke borbe, imamo druge simbole borbe. On neće biti uništen, on će biti sačuvan, ali Beograd zaslužuje saobraćajno veći most“, izjavio je Vesić u Skupštini Srbije, odgovarajući poslanici poslaničke grupe Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo Jeleni Jerinić.

Vesić je rekao da je Stari savski most „jedan od konfekcijskih mostova koji su se proizvodili u Nemačkoj u vreme Drugog svetskog rata i nije kulturno-istorijski spomenik“ i da građanima treba omogućiti da se brzo kreću kroz grad. Pozivajući se na analizu Saobraćajnog instituta CIP u javnom prevozu, Vesić je naveo da „u vršnom času prođe 10.674 putnika na Brankovom mostu, na Gazeli 7.499, u Bulevaru Mihajla Pupina 9.558, u Bulevaru Nilole Tesle 3.515, a na Savskom mostu 3.171“.

POVEZANE VESTI:

Vesić je rekao da je CIP radio projekciju kako će izgledati saobraćaj bez novog mosta na mestu Starog savskog mosta i sa novim mostom do 2048. godine.

„Bez novog mosta do 2048. godine na Brankovom mostu ćemo imati 6.860 putnika u vršnom času u javnom prevozu i 7.866 u privatnom prevozu, na Savskom mostu 18.923 putnika u javnom prevozu i 3.890 u privatnom prevozu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, sa novim Savskim mostom na Brankovom mostu će biti 6.336 putnika u javnom prevozu, 7.468 u privatnom, na Savskom mostu 19.790 u javnom prevozu, ali će most biti tri puta propusniji.

„Izgradnom novog mosta smanjuje se broj putnika na Brankovom mostu za osam odsto, na Gazeli za pet odsto, na mostu na Adi za četiri. To znači da će se rasteretiti mostovi“, tvrdio je Vesić.

Poslanica Jerinić je naglasila da niko iz opozicije ne spori da treba izgraditi novi Savski most, ali je navela da je svima jasno da se stari most uklanja jer stoji na putu Beograda na vodi. Ona je rekla da vlast želi da sruši jedan od najvažnijih simbola antifašističke borbe u Srbiji.

„Ovaj most mora da opstane da bi naša i sve buduće generacije znale da je preko njega prešlo hiljade i hiljade ljudi koji su bili zatočeni u logoru na Sajmištu, a hiljade su istim putem voženi ka Jajincima u smrt“, rekla je Jerinić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare