Vesić se nada rešenju u Bloku 37: Velika je stvar što nema sukoba

Vesti 25. jun 202110:44 > 11:0313 komentara
Blok 37, Novi Beograd, Durst
Izvor: FoNet/Davor Lukač

Zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić i nadalje će voditi pregovore između stanara i investitora u Bloku 37, ali je naglasio da ta pozicija nije laka jer s jedne strane treba da se zaštite građani, za koje misli da su u pravu, a sa druge investitor ima sve potrebne dozvole za zgradu kakva je projektovana.

„Takvoj zgradi, tog gabarita nema mesta na toj lokaciji i mislim da su građani u pravu. Objekat od osam spratova zaklonio bi sve niže zgrade u okruženju. S druge strane, u Beogradu se ‘živi’ od investitora, odnosno gradi se i grad se razvija. U ovoj situaciji moja pozicija je nezahvalna, a kao što možete da vidite za sada sam uspeo da nema novih sukoba, protesta, incidenata kakvi su mogli da se dogode. Hvala bogu na 40 stepeni ni radnici ne stoje niti građani koji su nezadovoljni“, rekao je Vesić za Studio B, prenosi Beoinfo.

On je izrazio nadu da će se u narednom periodu naći rešenje, te da je već velika stvar što nema sukoba i što su seli za isti sto da razgovaraju.

„Rešenje mora da bude takvo da se zaštite interesi grada da se nadalje razvija, građana u smislu da komfor života u Bloku 37 ne bude narušen i investitora da mu se omogući da investira tu ili na nekom drugom mestu“, istakao je Vesić.

„Žurke za mlade gde piju koliko god mogu su javna tajna“

Vesić je rekao da je „javna tajna“ da se u glavnom gradu organizuju žurke za maloletnike, da oni imaju mogućnost da piju „koliko god mogu“ i za male pare, kao i da se toči alkohol sumnjivog kvaliteta.

„Napraviću sastanak sa udruženjem gimnazijalaca koji su mi već ukazivali na taj problem i onda ćemo sa policijom napraviti zajedničku akciju kako da rešimo problem žurki za maloletnike. Tražiću da točenje alkohola maloletnicima u bilo koje doba dana bude zabranjeno, tražiću da donesemo gradsku odluku da se zabrani da maloletnici budu u restoranima posle odredjenog vremena“, rekao je Vesić, saopštio je Beoinfo.

On je istakao da maloletnicima nije mesto u noćnim klubovima ili restoranima posle odredjenog vremena, navodeći i da je potrebno da se organizatori žurki koje se prave samo za maloletnike pod sumnjivim okolnostima kazne po zakonu.

Prema njegovim rečima, nije normalno da se organizuju žurke na koje se pozivaju samo maloletnici, da ulaz bude cena koju oni mogu da plate i za taj iznos piju koliko žele.

„Mladi ne mogu da popiju mnogo i napiju se vrlo brzo, a toči se alkohol iz velikih kanistera, koji nije kvalitetan. Ne treba da žmurimo pred tim jer se to dešava. Nisu ovde samo roditelji krivi, jer ne mogu oni sami da se izbore sa tim, nego ovo mora da bude društvena akcija. Moraćemo da organizujemo akciju u kojoj će učestvovati ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova, komunalna milcija, naša inspekcija, Grad Beograd, forumi škola, direktori škola i roditelji da se dogovorimo kako ćemo ovo da suzbijamo“, naveo je Vesić.

On je rekao i da je pre pandemije korone imao nekoliko sastanaka sa policijom u vezi problema organizovanja žurki za maloletnike gde je tražio da se naprave zajedničke inspekcije kako bi se neki od splavova, gde se to dešava, zatvorili a organizatori kaznili.

Prema njegovim rečima, kako je došla korona i vanredno stanje organizovanje žurki nije bila moguća pa to više nije bilo aktuelano, ali se sada dešavaju slične stvari.

Osvrćući se na američki primer gde se pokazuju lične karte prilikom kupovanja alkohola, on je istakao da je to i ovde obaveza ali to niko ne radi i zato će neko biti kažnjen.

„Takodje, kada u nekoj radnji prodavci neće da prodaju maloletnim licima alkohol, ima slučajeva da neko punoletan kupi za njih. U narednom periodu ću da se bavim i kladjenjem maloletnika. Kladionice poštuju to da maloletnici ne mogu da se klade, ali ipak ispred kladionica stoji maloletnik i čeka da naidje neko stariji kako bi mu uplaito tiket. Meni je interes da sačuvamo decu i da pomognemo roditeljima“, rekao je Vesić.

On je istakao i da smatra da deca mladja od 10 godina ne mogu da budu sama na bazenu bez roditelja, bez obzira na spasioce.

Petnaestogodišnji dečak povredio se prekjuče na bazenu, u Beogradu, i preminuo. Ove sedmica se grupa maloletnika otrovala alkoholom na Adi Ciganliji, zbog čega su preveženi u Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA.

Komentari

Vaš komentar