Vesić: Rukavišnjikov će urediti park u Beogradu po ugledu na Guelj u Barseloni

Vesti 16. feb. 202111:10 > 13:47120 komentara
Podeli:
Rukavišnjikov, Vesić
Izvor: Beoinfo

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, izjavio je da je u ime grada Beograda ponudio ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnjikovu da uredi jedan park u našem gradu što je on, kako prenosi Beoinfo, "sa zadovoljstvom prihvatio".

„Želim najbolje za Beograd odnosno da u njemu stvaraju svetski poznati umetnici. Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji, vajar je priznat u svetu. Savski trg su uredili veoma poznate španske arhitekte, park Ušće rekonstruisan je prema projektu danskog arhitekte Jana Gela, pored pasarele koja povezuje Kalemegdan i Savski kej postavljena skulptura veoma poznatog britanskog vajara Ričarda Dikona koju je radio sa Mrđanom Bajićem, a pečaške zone u centru grada uređivao je austrijski arhitekta Boris Podreka. Sve se to dogodilo poslednjih sedam godina i nastavićemo sa tim trendom“, rekao je Vesić, navodi Beoinfo.

On je pojasnio da je ponudio ruskom vajaru Aleksandru Rukavišnjikovu da zajedno sa srpskim arhitektima i našim mladim vajarima uredi jedan park u Beogradu po ugledu na park Guelj u Barseloni.

„Jedna od turističkih atrakcija Barselone je park Guelj koji je delo čuvenog Antonija Gaudija. To je park koji ima svoju koncepciju i vredna umetnička dela. Želimo da imamo svoj park u Beogradu koji će biti uređen prema projektu Rukavišnikova i oplemenjen umetničkim delima. Beograd je metropola koja zaslužuje ovakav park“, naveo je Vesić.

Dela Aleksandra Rukavišnikova, navodi se, nalaze se u mnogim zemljama sveta poput SAD, Danske, Španije, Južne Koreje i Švajcarske. Stvarao je „Nulti komentar”, spomenik F. M. Dostojevskom, kao i spomenike M. A. Šolohovu, N. A. Kristofariju, J. V. Nikulinu ili skulpturu Gladijatora.

„Rukavišnikov je profesor na Moskovskom državnom akademskom umetničkom fakultetu. Stvorio je sopstveni stil koji ne može da se uporedi ni sa kim. Zato sam siguran da će Rukavišnjikov zajedno sa mladim srpskim vajarima i arhitektima stvoriti u Beogradu park koji će biti umetničko delo“, naglasio je Vesić.

On je dodao da će park u kojem će Rukavišnjikov raditi tek biti određen, a moguće je da to bude potpuno nov park.

SSP: Vesiću, ko si ti da nudiš tako nešto?

Stranka slobode i pravde (SSP), reagujući na Vesićevu izjavu, pitala je zamenika gradonačelnika Beograda ko je on da nudi tako nešto, po kom kriterijumu to nudi i gde je procedura.

„Gde su domaće pejzažne arhitekte? Hoće li i cena sređivanja parka takođe biti državna tajna? Hoće li račune opet sakupljati neki Alan i zapisivati ih u svoju sveščicu“, pitala je SSP.

Predsednica SSP Beograd Mila Popović poručila je Vesiću da Beograd nije njegov stan pa da zove „ortake“ da pomognu da napravi nov raspored u dnevnoj sobi.

„Beograd je grad svih nas, a novac kojim plaćate svoje projekte, novac je svih Beograđana“, istakla je Mila Popović i navela da Beograd nikada nije bio kopija nijednog grada.

„Beograd je biser Balkana i Evrope, uvek je bio i zauvek će ostati. Beograd je rušen nebrojano puta kroz istoriju, a kao što je preživeo Hune, Gote, Gepide i Avare i druga vandalska plemena, tako će i vas“, poručila je Mila Popović Vesiću.

Komentari

Vaš komentar