Vesić: Počela javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu

Vesti 15. jan. 202111:393 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je danas počela petnaestodnevna javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu i pozvao sve građanke i građane da učestvuju u raspravi i daju svoje predloge, preneo je Beoinfo.

Vesić je za TV Studio B podsetio da je na sajtu Skupštine grada Beograda objavljen Plan za kvalitet vazduha koji se donosi za narednih 10 godina, sa presekom u narednih pet godina.

povezane vesti

U pitanju je Plan razrada 43 mere protiv zagađenja vazduha koje je on predložio.

Kao kratkoročne za poboljšanje kvaliteta vazduha Vesić je napomenuo češće pranja ulica, „čime se smanjuje resuspenzija redukovanih čestica“.

On je rekao da grad kupuje 100 novih autobusa na gas za gradski prevoz, u skladu sa odlukom da ubuduće sva vozila u komunalnom sistemu budu ili na prirodni gas, hribridna ili električna, kao i da će ove godine biti kupljeno 25 novih mernih stanica koje će, pored merenja zagađenje, imati i softver koji će predviđati zagađenje.

Dodao je da će Beograd u okviru projekta „pametan grad“ obezbediti 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o tome kakvo je stanje zagađenja.

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 autobusa na prirodni gas u narednih pet godina, kao i izgradnju 50 novih kilometara tramvajske mreže.

Vesić je najavio i da će ove godine biti raspisan tender za javno–privatno partnerstvo za rečni prevoz, kao i da će biti izgrađena dva tunela u gradu.

Za drugu polovinu godine Vesić je najavio uvođenje sistema javnih bicikala, a kao mere za smanjenje zagađenosti vazduha koje će biti biti primenjene istakao je gašenje kotlarnica, gašenje individualnih ložišta uz subvencije, nove pešačko – biciklističke staze, umanjenje doprinosa za gradjevinsko zemljište za one koji budu gradili energetski efikasne zgrade, postavljanje 120 javnih punjača za električne automobile, gasifikaciju čitave teritorije Beograda „koja će biti završena do kraja sledeće godine“ i nastavak izgradnje toplovodne mreže.

On je naglasio da je upravo zatvorena deponija Vinča koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metana u atmosferu i dodao da je urađena nova deponiju koja ima postrojenje za preradu otpadnih voda, a da se metan koristi za zagrevanje Beograda.

Zbog toga, zaključio je, „upravo završavamo“ toplodalekovod od deponije Vinča do toplane na Konjarniku u koji je uloženo 24 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar