Vesić objavio kako će da izgledaju buduće stanice beogradskog metroa

Vesti 17. jan. 202209:2111 komentara
Podeli:
beogradski metro stanica savski trg 2
Izvor: Beoinfo/Studio OBE (Savski trg)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je idejna rešenja za prvih šesnaest stanica beogradskog metroa koje je izradio arhitektonski Studio OBE iz Beograda, saopšteno je iz gradske uprave.

„Cilj konkursa bio je da se izabere najkvalitetnije idejno rešenje sa autentičnim stilom i konceptom dizajna ne samo za metro stanice već i za brendiranje celokupne prve linije metroa“, rekao je Vesić za TV Pink.

On je rekao da će metro linija 1 na potezu Makiš – Mirijevo biti duga oko 21,1 kilometar sa ukupno dvadeset i jednom stanicom.

„Deo trase od stanice ‘Makiš’ do stanice ‘Bele vode’ planira se u otvorenom iskopu u dužini od oko 2,15 kilometara, potom će se na deonici dužine 11,2 kilometra od stanice ‘Bele vode’ do stanice ‘Pančevački most’ graditi metro u dubokom tunelu da bi se poslednja deonica dužine 5,7 kilometara od stanice ‘Pančevački most’ do Mirijeva raditi u otvorenom iskopu“, precizirao je Vesić.

On je objasnio da će linija 2 beogradskog metroa biti na potezu Zemun – Mirijevo ukupne dužine 21,1 kilometar sa 23 stanice.

„Francuska kompanija ‘Ežis’ radi na projektovanju druge linije beogradskog metroa kao i na idejnom rešenju treće linije na potezu Banjica – Bežanija, ukupne dužine oko 24 kilometra sa 23 stanice“, rekao je Vesić i dodao da će se linije 1 i 2 ukrštati na stanici „Savski trg”, linije 2 i 3 na stanici „Park Manjež” i na stanici „Beogradska arena”, a linije 1 i 3 na stanici „Trg Republike”.

Vesić je ponovio da će prva linija beogradskog metroa biti završena do 2028. godine, a druga linija do 2030. godine.

„Izgradnja beogradskog metroa najznačajniji je infrastrukturni projekat Beograda u 21. veku i ostvarenje sna koji traje 51 godinu. To je projekat koji će omogućiti mnogo veći komfor u saobraćaju i naš grad uvesti u red modernih svetskih prestonica“, poručio je Vesić.

Komentari

Vaš komentar