Vesić: Bezumnici oskrnavili Jevrejsko groblje

Vesti 25. nov. 202116:505 komentara
Podeli:
Izvor: Čitaoci N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je na vest da su "neki bezumnici, kakvi nažalost žive među nama", oskrnavili Jevrejsko groblje u Ruzveltovoj, pomislio na sve one Jevreje koji su umirali sa imenom Srbije na ustima u jurišima na Ceru, Suvoboru, Kajmakčalanu i dali živote za slobodu svoje zemlje. Pokret slobodnih građana (PSG) takođe je osudio razbijanje stakla, navodeći da je u pitanju "antisemitski čin kakav Beograd ne pamti".

Vesić je naveo i da je pomislio na 12.000 beogradskih i srpskih muškaraca, žena i dece koje su nacisti surovo ubili u okupiranom Beogradu jer su bili Jevreji, i da se setio velikana srpske kulture i nauke koji su dali vanvremenski pečat našem gradu i zemlji, kao što su izdavač Geca Kon, arhitekta Isak Azrijel i lekar Isidor Pap.

Povezane vesti

Vesić je dodao da je društvo moćno da zauzda divljaštvo i zlo, jer ono buja „u neukim i zadrtim glavama“, i da ga kazni kada napravi nepočinstvo.

„Moćni smo najpre da zamolimo za oproštaj seni ovih velikana i njihove potomke, u svoje, ali pre svega u ime onih neukih, zadrtih i glupih. Grad Beograd će pomoći da se popravi šteta na spomeniku sećanja toliko važnom i za Beograd i za srpske Jevreje, a ljaga na obrazu počinilaca ovog nedela ostaće zauvek, ako obraz uopšte imaju“, naveo je Vesić.

PSG: Antisemitski čin kakav Beograd ne pamti

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je razbijanje stakla na kapeli Jevrejskog groblja u Beogradu, navodeći da je u pitanju „antisemitski čin kakav Beograd ne pamti“.

PSG je u saopštenju zatražio od državnih organa da hitno pronađu i procesuiraju odgovorne za incident.

„Otvorena pojava antijevrejskog raspoloženja, ali i ekstremnog nacionalizma i netolerancije prema svakome ko nije Srbin povezane su sa političkom klimom koja se razvija u prethodnih deset godina, koja se zasniva na lažnoj toleranciji prema svemu što se ne uklapa u proklamovani ‘srpski svet“, naveli su iz PSG.

Ocenili su da „zajedno sa raznim drugim izlivima mržnje prema drugim narodima u regionu“, taj incident predstavlja „siguran znak da naprednjačka vlast stvara društvo zasnovano na podelama, mržnji i sukobima“.

„Poručujemo Jevrejskoj zajednici u Srbiji da je Pokret slobodnih gradjana njihova sigurna kuća i da ćemo se zajedno boriti da se u naše društvo vrate građanske vrednosti koje ova vlast uporno pokušava da trajno ukloni“, stoji u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar