Veselinović: Predlog evroparlamentaraca uvredljiv, pružamo im još jednu šansu

Vesti 10. sep 202114:04 > 15:4511 komentara
janko veselinović n1
Izvor: N1

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović za N1 kaže da je predloženi nacrt sporazuma o izbornim uslovima koji su uradili evroparlamentarci, uvredljiv za građane Srbije, ali da će proevropska opozicija dati još jednu šansu međustranačkom dijalogu kako bi se politička kriza u Srbiji rešila "na miran način".

Proevropska grupa stranaka potpisnica zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore od posrednika iz Evropskog parlamenta očekuje da do narednog sastanka 17. septembra ispune obećanje i sačine sporazum dve strane, a ne popis stanja – jedan je od zaključaka sastanka grupe stranaka u kojoj su SSP, DS, PSG, Pokret za preokret, Zajedno za Srbiju i inicijativa Ne davimo Beograd.

POVEZANE VESTI:

„Imali smo na stolu dokument koji nema upotrebnu vrednost, moglo bi se reći da je to zapisnik sa prethodnih sastanaka opozicije, fasilitatora i predstavnika režima, bez konkretnih rešenja koja bi mogla biti deo sporazuma koji bi eventaulno potpisali predstanici vlasti i opozicije“, kaže Veselinović za N1 i ističe da predlog iz Brisela nema izvršne odredbe, a i da ih ima, one ne bi imale šta da izvrše, jer su navedena samo opšta mesta.

„Dogovor je da damo šansu ovom procesu, da narednih dana dostavimo dokument evropskim posrednicima, koji bi imao izvršne odredbe koje bi omogućile slobodne izbore i slobodne medije“, dodaje Veselinović.

Proevropska opozicija, kako ističe, na taj način izražava veru da politička kriza još uvek može da se reši na miran način, i da problemi neće morati da se rešavaju na ulici.

„Ne odustajemo od toga da učinimo sve da imamo slobodne i poštene izbore“, poručuje Veselinović ali i ukazuje da u razgovorima sa građanima sve češće čuje da Vučić „neće na izborima otići s vlasti“, te da se pribojava da je takva ocena tačna.

Na pitanje da li je opozicija imala prevelika očekivanja od evroposlanika, Veselinović kaže da, s jedne strane, jesu budući da razni evropski političari poput Angele Merkel, podržavaju Vučićev režim, ali da su, s druge strane, imali u vidu činjenicu da su u sličnim situacijama u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, evroposlanici tamošnjim režimima na sto stavili papir sa zahtevima „znatno iznad onoga što su ponudili nama“.

Veselinović primećuje da iz određenih delova nacrta koji su ponudili evroposlanici proizilazi da je ovo „neka međufaza“, kao da su „građani Srbije kornjače i žive 300 godina“, pa kako kaže, mogu da čekaju 50 ili 100 godina da se stanje u Srbiji promeni.

Snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar