Verbić o izboru rektora: Voleo bih da znam kako su studenti glasali na Savetu

Vesti 31. maj 202118:54 > 18:56 10 komentara

Nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić rekao je u Danu uživo, govoreći o izboru rektora BU, da "mi u ovom slučaju kao javnost nismo mogli da znamo čime su to sve nezadovoljni zaposleni na BU, čime su nezadovoljni studenti...". "Dakle, ako su bili nezadovoljni, onda je u redu da su glasali protiv rektorke. Mi nismo videli čime su to studenti nezadovoljni, nije to bilo jasno. Ja bih voleo da znam kako su studenti glasali sad na Savetu, tamo je bilo šest predstavnika studenata, oni su nekako glasali. Mislim da je legitimno i ako nisu bili zadovoljni da su glasali protiv aktuelne rektorke. Ono što mene zabrinjava je što nema nikakvih glasova, nema nikakve refleksije u javnosti, ne, oni su samo glasali i ćutali, ja se nadam da su glasali u skladu sa svojim mišljenjem i u skladu sa svojom savešću", kaže Verbić.

Kako je rekao, „ne bi poistovećivao značajn izbora rektora i statusa Univerziteta, njegovog prestiža…“.

Povezane vesti

„Izbor rektora ima pre svega simbolički značaj kod nas, nezavisni su fakulteti, a nije Univerzitet taj koji određuje pravila, svi znaju da je prava moć u rukama dekana, a ne u rukama rektora, prema tome izbor rektora ne bi trebalo da bude presudan za smer u kome će se kretati univerzitet“, kaže on.

Ističe da „mi u ovom slučaju kao javnost nismo mogli da znamo čime su to sve nezadovoljni zaposleni na BU, čime su nezadovoljni studenti“…

„Dakle, ako su bili nezadovoljni, onda je u redu da su glasali protiv rektorke. Mi nismo videli čime su to studenti nezadovoljni, nije to bilo jasno. Ja bih voleo da znam kako su studenti glasali sad na Savetu, tamo je bilo šest predstavnika studenata, oni su nekako glasali. Mislim da je legitimno i ako nisu bili zadovoljni da su glasali protiv aktuelne rektorke. Ono što mene zabrinjava je što nema nikakvih glasova, nema nikakve refleksije u javnosti, ne, oni su samo glasali i ćutali, ja se nadam da su glasali u skladu sa svojim mišljenjem i u skladu sa svojom savešću“, kaže Verbić.

Govoreći o obrazovanju u godini pandemije, kaže da je „ovo bila loša godina“.

„Kao što u poljoprivredi bude loša godina i ne može da se nadomesti. Tako je i ova prethodna bila loša, samo treba videti šta je ono što nije preterano važno, a šta je jako važno i insistirati na jako važnom. Ova generacija sada koju je pandemija zatekla u školi ili na fakultetu, oni će morati da se bore sa tim kako znaju i umeju, kao i generacije koje su u ratnim godinama išle u školu, sada je samo važno da se insistira na najvažnijim stvarima“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare