Veran Matić: Veselin se borio za javnu reč i pre i posle Petog oktobra

Vesti 09. maj 202220:16 > 21:00 0 komentara
N1

Direktor i glavni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović bio je "jedan od onih koji je preživeo noviju istoriju", napisao je izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić.

Povezane vesti

„Kada je Borba postala nezavisni medij, tada nije bilo ni B92, ni Studija B, ni drugih. Bilo je to nekoliko godina pre sloma komunizma u Istočnoj Evropi, a na samom početku raspada Jugoslavije, kada je Borba ostala bez dopisništva u Ljubljani koja je odabrala svoj put. Vesa je prihvatio izazov i opravdao profesionalnu procenu urednika velikana Staše Marinkovića, koji nam je svima pokazao da časnost u profesiji postoji. I u trenucima u kojima su se pored svih vrednosti lomile i novinarske, između nacije i demokratije, opredelio se za postulate profesije“, napisao je Matić.

Kako ističe, na tim postulatima Simonović je ostao do kraja, i to na „najodgovornijim pozicijama, ne samo pozicijama izveštača“.

„Ono što mnogi ne znaju, a što pamtimo mi kao njegovi savremenici, jeste da je Vesa Simonović bio jedan od aktivnih učesnika u našoj zajedničkoj borbi za slobodu javne reči pre i posle Petog oktobra. Kao glavni i odgovorni i urednik Blica u februaru 2000. godine nije imao dilemu da se priključi bojkotu Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke zbog tadašnjih pretnji hapšenjima i likvidacijom novinara“, navodi Matić.

Podseća da je pre 22 godine, tokom konferencije za štampu, lider radikala napao Radio B2-92, Danas, Glas Javnosti i Blic da su „američki plaćenici“ i „izdajnici“ koji će „morati da snose posledice“ koje će biti „najgore moguće“.

Danas deluje nestvarno ali tom bojkotu, koji je potrajao sve do Petog oktobra, priključili su se Blic, Radio B2-92, Beta, Danas, Studio B, Fonet, Glas javnosti, Radio Indeks, TV Mreža, NIN, TV produkcija VIN, Vreme, Republika i NUNS, govori Matić.

„Četiri godine kasnije, Vesa Simonović je kao glavni i odgovorni urednik Blica potpisao otvoreni poziv na dijalog vlasti i medija uzrokovanog sve ozbiljnijim nesporazumima i incidentima tokom vanrednog stanja 2003. godine. Od tadašnjih četrnaest potpisnika, šestoro više nije sa nama. Neke od njih, kao i Vesu, ispratićemo komemoracijom u Dorćol placu koji sve češće postaje sabirno mesto (pod)sećanja. Ima neke simbolike u tome da je poslednji događaj u tom prostoru za Vesinog života bila prošlonedeljna dodela nagrada za istraživačko novinarstvo ‘Dejan Anastasijević’. Nominovane i nagrađene koleginice i kolege dale su mi nadu da ipak nije sve otišlo dođavola i da je imalo smisla sve ono što smo radili godinama i decenijama unazad podržavajući ih i dajući im šansu“, napisao je Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!