Veljković: Posle izjave Stamenkovića dobili potvrdu – živimo u mafijaškoj državi

Vesti 07. mar 202218:12 12 komentara
N1

Novinarska BIRN Jelena Veljković kaže za N1 da smo, posle intervjua Gorana Stamenkovića, policajca i šefa smene u noći rušenja objekata u Savamali, saznali i dobili potvrdu onoga o čemu se priča godinama, a to je da živimo u mafijaškoj državi. "Dok su bespravno rušeni objekti u organizaciji vrhu države, iza kulisa se legalizuju objekti nosiocima vlasti, u konkretnom slučaju, pripadnika organa koji treba da sprovodi red i zakon, Gorana Stamenkovića, kao nagrada za preuzimanje krivice na sebe ozakonjena je njegova zgrada u Mirijevu", rekla je ona. Reagujući na reči Stamenkovića, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić rekao je da Tužilaštvo bez odlaganja mora da reaguje na njegovu izjavu. Advokat Ivan Ninić napisao je da "kreću nevolje u raju".

Dodaje da smo dobili potvrdu da ceo sistem počiva na ucenama i do koje mere je nosiocima vlasti iskrivljen pogled na pravo, pravni poredak i zakon.

Povezane vesti:

„Nosioci vlasti smatraju da im pripada pravo da uzimaju nešto što je stečeno za nezakonit i kriminalan način. Eto kako svoju poziciju vidi Stamenković, vidi da mu to pripada“, kazala je Veljković.

Navodi da je on rekao da je kada je došao na posao toga dana, da je dobio nalog od načelnika smene beogradske policije Zvonka Kostića, da ako bude nekakvog rušenja u Beogradu, da one koji prijave slučaj uputi na gradsku inspekciju i komunalnu miliciju.

Veljković je podsetila i na hronologiju pre intervjua sa Stamenkovićem.

„Intervju smo uradili krajem februara, uprkos insistiranjima da kaže ko je na njega vršio pritisak, Stamenković je uporno odbijao da o tome govori, rekao je da je dobio naređenje od Kostića. On mi je ispričao o sastanku sa Dijanom Hrkalović, u junu 2017. godine, koja mu je rekla da mora da preuzme krivicu, da stižu pritisci, da mora da se kazni krivac, da se ne igra, da ima troje dece. Dodao je da će vrlo brzo, ako ne dobije papir, izaći u javnost i dodao je da je predao zahtev za građevinsku dozvolu objekta na Mirijevu. Kao što sada vidimo, otvorio je dušu, izgleda da taj papair nije stigao pa su se stekli uslovi da on progovori“, objasnila je novinarka BIRN.

Smatra da to što je sada odlučio da progovori očigledno bilo deo „dila“.

„Njime se nelagalno sazidani objekti legalizuju, jedan jeste, dok drugi nije – tu dolazi do sukoba, pošto ne uspeva da izdejstvuje ozakonjenje, odlučuje da govori za medije. Stamenković je bio u službi, a policijski službenici nemaju ovlašćanje da govore bez dozvole ministra, to je bio formalni razlog. Cela stvar je zapela oko drugog objekta, razumela sam da je to bio deo dogovora, vlast to nije ispoštovala, a iz policije se čuje da takvog dogovora nije bilo“, kaže ona.

Veljković kaže da se „vlast sprda sa nama“, da se, kako je rekla, igra sa našim životima, i podseća na proslavu Gorana Stamenkovića kada je odlazio u penziju.

„Drži igračku bager, svima nam se podsmevaju. U slučaju Savamale se trguje i dalje – da mu je ozakonjen taj drugi objekat, nikada ne bismo imali potvrdu onoga što se dešavalo te noći u Savamali“, zaključila je Jelena Veljković.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić oglasio se ovim povodom na Tviteru. On je rekao da Tužilaštvo bez odlaganja mora da ispita navode Stamenkovića.

„Svi koje pominje su najviši predstavnici zakona. Sve za šta ih sumnjiči je najviši nivo bezakonja“, kazao je Majić.

U drugoj objavi, Majić je rekao da je, od kada se dogodila Savamala tvrdio da ćemo postepeno dobijati odgovore na neodgovorena pitanja.

„Mnogi su tvrdili da sam naivan. Pa ipak bio sam i ostao uveren da postoje postupci toliko loši (mala in se) da ih je nemoguće sasvim sakriti i zaboraviti“, kaže Majić.

Advokat Ivan Ninić na Tviteru je napisao da kreću „nevolje“ u raju.

„Dogovaranje ishoda krivičnog postupka/sprečavanje i ometanje dokazivanja; praktično abolicija šireg kruga odgovornih; trgovina uticajem; nelegalna gradnja…. Epilog: Savamala ‘rešen predmet'“, rekao je Ninić.

Celo gostovanje Jelene Veljković možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare