Veljanovski: U izmenama krivičnog zakonika delikt mišljenja u nagoveštaju

Vesti 24. okt 202110:33 > 11:002 komentara
Podeli:
Rade Veljanovski
Izvor: N1

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma prof. dr Rade Veljanovski izjavio je da se boji da u odredbama izmena krivičnog zakonika postoji intencija da se smanji mogućnost kritičkog mišljenja, koje se inače stalno kod nas poistovećuje sa uvredom. On je naglasio da predstavnici vlasti izjednačavaju to kad oni nekoga napadaju, na primer novinare i one koji ne misle isto i kada neko iz opozicije napada njih. "To nije isto", rekao je on za N1 i dodao da onaj ko je na vlasti ima mnogo veću odgovornost da bira reči.

List „Nova“ objavio je tekst pod naslovom „Vast hoće da zapuši usta svima“ o tome da je Ministarstvo pravde predložilo izmene krivičnog zakonika, prema kojima ko ugrozi spokojstvo lica koje je objavilo informaciju od javnog značaja vređanjem zlostavljanjem ili drskim ponašanjem, mogao bi da ide u zatvor do godinu dana.

Veljanovski je, komentarišući taj tekst, ocenio da je teško u ovom slučaju dokazivati šta je drskost i podsetio da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ima ogromnu količinu primera suđenja gde su uglavnom države donele presude protiv medija i novinara koji su pojačano kritikovali nosioce javnih funkcija, a da je najveći broj presuda tog suda donet – u korist medija i novinara.

„Nema sumnje da u nagoveštaju imamo vrstu delikta mišljenja“, rekao je Veljanovski o najavljenim izmenama zakona.

On je ocenio i da je javna rasprava o tim izmenanama koja je trajala samo 20 dana veliki problem i da se boji da je to jedan od primera zakona o kojima će se tek kada bude usvojen voditi velike rasprave, a do tada njegova primena može da stvori veoma neprijatne posledice za nekoga.

Veljanovski kritikuje i to što se izmene dešavaju pred izbore.

Ukazao je i na činjenicu da se kod nas uzbunjivač koji otkrije anomaliju u društvu proglašava neprijateljem, a da postoje i intelektualci i kvaziintelektualci koji kritiku te pojave u sopstvenoj zemlji nazivaju antišovonizmom.

„Svako ko javno govori o onom što nije dobro u zemlji doprinosi da se uspostavi bolji poredak, dakle, njegova namera je dobra“, dodaje.

On je naglasio i da u izmenama krivičnog zakonika kao krivično delo može da bude okarakterisano mišljene o iznetom mišljenju a to ne bi smelo da bude upisano u zakonski tekst jer je to suzbijanje slobode izražavanja i direktno je suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Povodom izjave Aleksandra Vučića da Srbija neće podržati sankcije prema bilo kome u RS, Veljanovski kaže da nije neočekivan trend podrške istovremeno suverenitetu i jedinstvu BIH, a s druge strane stalna podrška Dodiku i RS. On ocenjuje da tu jeste nastavak priče o „srpskom svetu“ i devize „svi smo mi zajedno“, iako to očigledno u ovoj situaciji nije moguće.

„Voleo bih da Srbija podstakne one koji donose odluke u RS da budu više kooperativni u BIH“, rekao je Veljanovski i dodao da bi to uticalo da se poprave odnosi Srbije i BiH.

„To što Srbija stalno pomaže RS je sve u redu, ali u političkom, regionalnom smislu jako je važno da se ne narušva integritet BiH, to neće niko dopustiti“, kaže.

Istakao je i da misli da je strašno važno da intelektualna i politička elita u zemlji da više doprinosa atmosferi u kojoj će se evropski duh ojačati u zemlji, gde će ljudi shvatiti koliko je demokratija važna i da nas to približi svetu.

„Mi treba da gradimo sebe iznutra i da slušamo ono što nam se upućuje iz sveta i idemo za primerima zemalja koje su unutar sebe neke poslove obavile…Ne priželjkujem packe i sankcije, to se pokazalo kontrapriduktivnim, mi moramo uz saradnju sa svetom da razvijamo sebe iznutra“, kaže profesor.

Pogledajte celo gostovanje profesora Veljanovskog u Novom danu TV N1:

 

Komentari

Vaš komentar