Veličković: Prerano smo liberalizovali mere protiv korone

Vesti 06. apr. 202219:044 komentara
Podeli:
lekari, kovid, bolnica
Izvor: N1

Zamenica direktora kovid-bolnice u Batajnici Jelena Veličković ocenila je da su u Srbiji prerano popuštene protivepidemijske mere.

„Ni jedna država u svetu ne samo da nije objavila kraj pandemije, nego u nekim počinju vrlo restriktivne mere za suzbijanje širenja ovog novog soja. Nasuprot tome u drugim delovima sveta vidimo da su mere krajnje liberalizovali, mi smo to na neki način prepisali, ali bojim se da je sve to možda malo preuranjeno“, rekla je Veličković za Radio televiziju Srbije.

Jelena Veličković je rekla da ima utisak da je od svih mera, korišćenje maske u zatvorenom prostoru najviše pomoglo sprečavanju širenja koronavirusa.

Po njenim rečima, „vidi se i golim okom“ da se uglavnom zaraženi stariji pacijenti koji i inače imaju veći rizik oboljevanja od teže forme bolesti kovid.

"Mislim na starije od 70 i 80 godina, često su s pridruženim bolestima, ograničenog funkcionalnog kapaciteta i tu su limitirani mogućnosti za njihovo efikasno lečenje. Ima i mlađih osoba", navela je Veličković.

Ona je rekla da je primetno, a to pokazuje i istraživanje, da su stariji pacijenti koji su primili "buster dozu" vakcine imali značajno bolje ishode lečenja nego pacijenti koji su nekompletno ili nisu uopšte vakcinisani.

Navela je da je danas u njenj bolnici 190 pacijenata, od toga 22 u jedinici intenzivnog lečenja.

Potvrdno je odgovorila na pitanje o tome da li kovid-bolnica u Batajnici može da posle pandemije bude opšta bolnica jer "sadrži sve što takva bolnica ima".

Veličković je podsetila da je bolnica u Batajnici "izgrađena rekordno brzo, ali po svim principima koji odlikuju savremenu bonicu i predstavlja integralni deo Univerzitetskog kliničkog centra" Beograda.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar