Vek od smrti kralja Petra I Karađorđevića, patrijarh služio liturgiju na Oplencu

Vesti 16. avg 202112:594 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Na Oplencu je u ponedeljak, uz državne počasti, obeležena stota godišnjica od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića, za kojeg je tom prilikom, rečeno da je imao demokratski pogled na svet i da ga je običan svet nazivao Čika Pera, zbog njegove skromnosti i brige za narod.

Na početku manifestacije, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služio je liturgiju, zajedno sa više vladika, nakon čega su položeni venci na grob kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Princ Aleksandar Karađorđević je rekao da njegov predak nije samo deo slavne srpske prošlosti, već i „inspiracija za bolju budućnost“.

„On je najbolji srpski kralj, odan svojoj zemlji, svojim korenima, nasleđu i pre svega narodu“, rekao je Aleksandar Karađorđević, podsetivši na njegov životni put, na kojem je Srbiju zadužio pobedama u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u vreme vladavine kralja Petra Prvog Karađorđevića Srbija doživela najslavnije trenutke u modernom razdoblju svoje državnosti.

„Zbog svoje skromnosti i skriktnog pridržavanja parlamentarnih načela, jedan je od najpopularnijih vladara u modernoj srpskoj političkoj istoriji“, rekla je Kisić Tepavčević, izaslanik predsednika države Aleksandra Vučića, navodeći da su se danas na Oplencu „okupili u duhu sabornosti, sloge i narodnog jedinstva“.

„Bilans njegove vladavine koja je trajala 18 godina je velik – demokratska ustavna parlamentarna monarhija, uređena i snažna vojska sa veličanstvenim pobedama, privredno osnažena država, aktivna nacionalno državna politika koja je rezultirala oslobođenjem Stare Srbije od viševekovne osmanske vladavine, intenzivna spoljna politika sa oslanjanjem na tradicionalne srpske saveznike – Francusku i Rusiju, stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca…“, istakla je Kisić Tepavčević.

Komentari

Vaš komentar