Vek najstarijeg sportskog društva: „Krstaši“ spremni da vrate slavu Radničkom

Vesti 11. jan 202119:47 7 komentara

Najstarije sportsko društvo u Srbiji Radnički sa Crvenog krsta proslavlja vek postojanja. Nekadašnji članovi slavnih košarkaških i rukometnih generacija za N1 kažu da su "Krstaši" uvek bili uspešna porodica i da je, posle pauze, opet došlo vreme da to postanu.

Niko u Srbiji nije morao toliko dugo i toliko mnogo da broji – ceo vek raslo je trofejno brdo, a sve je počelo u prostorijama današnje Matematičke gimnazije, kada su se pod imenom Radnički okupili sportisti koji su tih godina bili aktivni i u širenju ideja o radničkim pravima i otporu režimu. Za slavu ovog sportskog društva fudbaleri su bili zaduženi pedesetih, bokseri i rvači šezdesetih i sedamdesetih, košarkaši sedamdesetih i rukometašice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

pročitajte još

„Uvek smo bili fenomen i fenomenalna porodica“, kaže danas nekadašnji košarkaš Bata Đorđević i dodaje:

„Smenjivali smo se na tom otvorenom terenu, živeli tamo ceo dan, živeli za košarku, bili smo pravi prijatelji, pokazali kako jedna siromašna sredina može do fantastičnih rezultata…Jedna slika koja oslikava Radnički: Vekne hleba ispod miške i pravac Zagreb“.

Krstaši su ekipno i pojedinačno osvojili gotovo 250 titula. Posebno se pamti sezona 1972/73 kada je Radnički bio najbolje sportsko društvo u velikoj Jugoslaviji, jer su od njegovih sedam klubova, čak pet bili šampioni.

„Nije to davno prošlo vreme“, poručuje rukometašica Dragana Pešić, „samo da se vrati ono što je nekada bio zaštitini znak Radničkog“.

„Entuzijazam…pokojni Vinko Kandija, najbolji rukometni trener ikada je nas terao da idemo Knez Mihajlovom i fintiramo prolaznike, tako smo učili…A poznata je i anegdota za mene kada je kondicioni trener zabranio da me nauče da lepo hodam, kaže: izgubiće fintu koju joj je bog dao“, priseća se Pešić.

Radnički je dao oko 300 reprezentativaca, koji su osvojili stotinu olimpijskih i medalja sa svetskih i evropskih prvenstava. Košarkaši Dušan Duda Ivković, Slobodan Piva Ivković, Milan Vasojević, Ranko Žeravica, Božidar Maljković, najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Ceca Kitić, rvač Momir Kecman, bokser Ljubinko Veselinović, rvač Miroslav Čitaković. Krstaši su, kažu spremni, i za svoj drugi vek…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare