Srpski vatrogasci heroji o Eviji: Spavanje na smenu i spasavanje otpisanog sela

Vesti 18. avg 202119:44 > 20:3031 komentara
Podeli:

Posle herojskog ispraćaja na Eviju u Grčkoj, vatrogasci iz Srbije, koji su učestvovali u gašenju požara na tom ostrvu, vratili su se svojim redovnim dužnostima. Za N1 kažu da su stekli novo iskustvo, gaseći vatru kakva dugo nigde u Evropi nije viđena. Ispričali su nam i kako su požrtvovanjem i odgovornim odnosom postepeno stekli poverenje grčkih kolega i stanovništva koje je bilo ugroženo požarom.

Kada su stigli na Eviju, trideset sedmorica vatrogasaca iz Srbije bili su poslednji u redu za vodu. Rečeno im je da se voda prvo daje Grcima, pa onda vama koji ste došli iz inostranstva.

Povezane vesti

„Na početku imali smo malo nesporazuma jer verovatno sami grčki domaćini nisu znali šta od nas mogu da očekuju i možda su zbog toga bili malo skeptični. Ali, kada su videli kako radimo i da nećemo dozvoliti da selo izgori, to se namestilo i promenilo“, kaže Davor Vidović.

Sve se promenilo posle ključne noći između 10 i 11. avgusta, kada su vatrogasci iz Srbije zajedno sa slovačkim kolegama spasili selo Avgarija, koje je bilo gotovo okruženo vatrom i otpisano. Vatrogasci kažu da su tek ujutru videli dokle je došla vatra.

„Posle smo mogli da vidimo šta smo mi učinili za njih i oni su se divno odnosili prema nama. Donosili su nam hladnu vodu, hranu, šta god nam je trebalo“, navodi Dragan Miković.

Kada su trećeg dana avioni i helikopteri za gašenje požara mogli ponovo da lete jer se dim razišao, bilo je nešto lakše, ali je i dalje bilo neophodno gasiti male vatre koje su mogle da postanu veliki plamenovi.

„Problem je bio što smo bili preumorni i postavilo se pitanje ko će ostati u noćnoj smeni. To su momci sami morali da odluče. Na kraju je ostala jedna ozbiljna ekipa koja je ostala tokom noći. Najveće muke su nam zadavale šišarke koje su letele na drugu stranu i pretile da izazovu požar iza naših leđa“, dodaje Vidović.

Vatrogasci iz Srbije stekli su takvo poverenje, da su grčke kolege ostavile njima i slovačkim vatrogascima da drže sami čitavu liniju u brdima Evije.

„Sveukupno za pet ili šest dana možda smo desetak sati ukupno spavali. I to na smenu. Uvek je bilo da nas je bar 20 na liniji vatre. Prva dva dana nismo ni četiri sata spavali, nismo smeli da dozvolimo vatri da se proširi, kada smo već uspostavili tu liniju“, ističe vatrogasac Dragan Miković.

Na kraju, linija je održana, požar je ugašen. A vatrogasci koji u životu do sada nikada nisu videli plamene šiljke visoke 30 metara imaju i to iskustvo.

Komentari

Vaš komentar