Vasović demantuje pisanje nekih medija da je uticala na odluku u slučaju Šarić

Vesti 16. jun. 202113:5817 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/TANJA VALIC

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović poručila je da su "apsolutno neistiniti navodi" u naslovima i tekstovima pojedinih elektronskih medija, u kojima se insinuira njen uticaj na donošenje odluke tog suda 22. aprila u predmetu protiv okrivljenog Darka Šarića i drugih.

U izjavi za agenciju Tanjug, Vasović ističe da je takvo izveštavanje posledica krajnjeg neprofesionalizma u obavljanju posla informisanja javnosti i očigledne zlonamerne kampanje, usmerene na urušavanje ugleda institucije VKS i sudstva u celosti.

POVEZANE VESTI

Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc skoro šest tona kokaina i vratio Apelacionom sudu da ponovo odluči o osuđujućoj prvostepenoj presudi Specijalnog suda, objavljeno je na sajtu suda.

Odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer je u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost „funkcionalne prirode“ to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, navodi se u presudi.

Komentari

Vaš komentar