Vasilić: Bez dokumentacije, Rio Tinto nije kapitalni već koruptivni projekat

Vesti 14. jun 202114:13 > 15. jun 2021 06:31 22 komentara
N1

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže za N1 da je referendum najbolji način da Vlada vidi šta građani misle o projektu "Jadar" Rio Tinta. "Čim imamo tajnost oko projekta, to je korupcija. Ako nam Vlada ne da informacije, onda to nije nikakav kapitalni već koruptivni projekat, jer se očekuje profit od 18 milijardi, a četvrtina je verovatno koruptivnih para. Država treba da odgovori, da bi narod znao da kako da glasa na referendumu", smatra Vasilić.

Ona, međutim, dodaje da referendum ne znači da mora da uspe.

„Ako se sporovodi u demokratskim državama gde se radi transparentno tu sigurno uspeva, ali gde postoje hibridni režimi, sa smanjenom demokratijom, tu je problem, jer građani ne znaju sve i nemaju potpune podatke pa ih je teško pitati da li jesu ili nisu za to. Narod moramo da upoznamo o čemu se radi. Da je predsednik Aleksandar Vučić dao informacije sa dokazima ne bi bilo problema“, kazale je Vasilić.

Povezane vesti:

Kaže da je izjava potpredsednice Vlade Zorane Mihalović da će dokumentacije biti dostavljena javnosti priznanje da je sada nema i dodaje da je Savet za borbu protiv korupcije tražio da im se odgovori na brojna sporna pitanja.

„To smo tražili zato što država mnoge projekte proglašava kapitalnim, a da to nisu. Ovaj jeste, ali mnogi nisu. Oni misle kada jedan projekat proglase kapitalnim, onda više ništa nisu dužni da obrazlažu. Tražili smo odluku zašto su se oni odlučili da ga proglase kapitalnim kada nije donet zakon o kapitalnim projektima. Našla sam član o budžetskom sistemu, štur. Vlada je donela uredbu o upravljanju kapitalnim projektima, ali ko o njima odlučuje, koje elemente mora da ima, pokušavaju na blag način da uredba zameni zakon, ali ona je ‘gola’ hartija. Ona mora da se nadoveže na zakon, ali ne može nikako da ga zameni. Ova vlast pribegava upravljanju uredbama, time se umanjuje nadležnost Skupštine“, kazala je Vasilić.

Dodaje da je važno da se znaju podaci o finansiranju, da li je iz budžeta ili od investitora, Svetske banke, Evropske unije….

„Važno je da nam se to kaže, jer ako dođe do toga, gubimo deo prirodnih bogatstava, ako se uđe u ovako veliki projekat, možda nećemo imati ni vodu, ni planine. Imamo Beograd na vodi, ko je investitor to ne znam, a to je kapitalni projekat. Veoma je važna transparentnost da narod sazna sve, da li je zaključen ugovor. Dve firme su tražile da se analizira voda, ali je rečeno da te dve firme ne mogu javno da kažu za koga su to tražile, jer su zaključile sporazum o tajnosti sa Rio Tintom“, rekla je Vasilić.

Ona kaže da država nema nikakav rok niti obavezu da dostavi dokumentaciju o projektu, ali misli da će biti malo pritisnuti.

„Rio Tinto nije projekat države, već naš jer se radi o javnoj svojini, onda smo svi dužni da vodimo računa šta se dešava i ko postaje vlasnik. Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine“, zaključila je Jelisaveta Vasilić.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare