Varhelji u ponedeljak u Srbiji povodom isporuka vakcina koje finansira EU

Vesti 30. apr. 202114:451 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio je da posetu Zapadnom Balkanu počinje u ponedeljak popodne posetom Srbiji, a da će sa zvaničnicima država regiona razgovarati o odgovoru na pandemiju, kao i o podršci EU u toj oblasti.

Povezane vesti

Varhelji na Zapadni Balkan dolazi povodom isporuke prvih vakcina protiv kovida-19, koje deli i finansira Evropska unija, ističe u saopštenju Evropska komisija i podseća da će, kao što su Evropska komisija i Austrija najavile 20. aprila, zemljama regiona biti isporučeno ukupno 651.000 doza vakcina Fajzer/Biontek u nedeljnim tranšama, od početka maja do avgusta.

„Ove vakcine će pomoći da se ubrzaju kampanje vakcinacije, kao i da se osigura da se vakcinišu svi medicinski radnici na prvoj liniji i neke od najugroženijih grupa stanovništva“, ističe se u saopštenju.

Varhelji će u ponedeljak popodne boraviti u Srbiji, zatim u utorak u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a zatim u sredu u Albaniji i na Kosovu, navedeno je u saopštenju.

Varhelji je naglasio da na Zapadni Balkan putuje kako bi preneo jasnu poruku da EU vodi računa o svojim partnerima.

„Stalo nam je do naših partnera, do njihovih zdravstvenih radnika, i do najugroženijih građana. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno smo jači“, poručio je Varhelji, a svoju posetu najavio je i objavom na Tviteru, uz poruku „Mi brinemo“.

Vakcine se, kako podseća EK, finansiraju iz paketa vrednog 70 miliona evra koji je Komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcinacije, a na osnovu ugovora o avansnoj kupovini doza za zemlje Zapadnog Balkana.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar