Varhelji: EU mora da ispuni obećanja data Zapadnom Balkanu

Vesti 14. sep 202110:09 > 10:13 4 komentara
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Shutterstock

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da bi građani Zapadnog Balkana mogli izazvati narednu migrantsku krizu, ako Evropa dopusti da njena obećanja o proširenju propadnu, i pozvao EU da pojača saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana po pitanju migracija.

U intervjuu za Mađar Nemzet, Varheji je rekao da je avganistanska kriza pokazala „koliko su ozbiljne posledice ako nema čvrstine i doslednosti u geopolitičlkim odlukama“.

„Moramo održati obećanja Zapadnom Balkanu. Za mene je to jedna od najvažnijih pouka situacije u Avganistanu“ rekao je Varhelji, prenela je agencija MTI.

„Zamislimo šta bi se dogodilo da se pristupni proces naših partnera sa Zapadnog Balkana još više razvuče i da se – iz nekog geopolitičkog razloga – na kraju ne dogodi ono što smo obećali“, rekao je Varheji.

On je dodao da je „geografski, Zapadni Balkan Evropi mnogo bliži od Avganistana“ što znači da „integracija tog regiona mora biti evropski prioritet“.

POVEZANE VESTI

Govoreći o samitu EU i Zapadnog Balkana koji je zakazan za oktobar, komesar je rekao da se raduje što će videti koji bi delovi evropskih planova za ekonomski razvoj regiona mogli početi da se primenjuju.

„Cilj je podržati dugoročnu stabilnost i mir u tom regionu“, dodao je.

Kada je reč o Srbiji, Varhelji je rekao je da je na državama članicama EU da li će gotovo sva pristupna poglavlja biti otvorena pre kraja godine.

Za pristupanje Albanije i Severne Makedonije, Varheji je rekao da obe zemlje ispunjavaju sve kriterijume za početak pregovora o pridruživanju.

U intervjuu za Mađar Nemzet, Varheji se založio i za „novu vrstu partnerstva“ EU sa Turskom i u ekonomskoj saradnji i po pitanju zajedničkog rešavanja migrantskog pitanja.

Govoreći o situaciji u Avganistanu i naporima za sprečavanje novog talasa migranata, Varheji je ukazao da je ključna razlika od situacije iz 2015. to što sada još nije kasno da se kriza spreči.

„Ali to zahteva da preduzmemo prave korake, izvučemo pouke iz 2015 i koncentršemo se na prevenciju“, rekao je Varhelji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare