EU priznala kovid sertifikate Srbije

Vesti 15. nov 202110:51 > 12:58 79 komentara
zastave EU
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Evropska komisija usvojila je odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

Evropska komisija usvojila je, naime, danas četiri odluke kojima se potvrđuje da su kovid sertifikati koje izdaju Gruzija, Moldavija, Novi Zeland i Srbija ekvivalentni kovid sertifikatima EU, navodi se u odluci.

Kao rezultat ove odluke, četiri zemlje biće povezane sa EU sistemom i njihovi kovid sertifikati će biti prihvatani pod istim uslovima kao i EU kovid sertifikati.

Istovremeno, ove četiri zemlje složile su se da prihvate EU kovid sertifikate za ulazak državljana EU na njihovu teritoriju, saopšteno je posle sastanka.

U odluci se, između ostalog, navodi da ona stupa na snagu po objavljivanju u službenom listu, što će biti sutra.

Komesar EU za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je da je zadovoljan činjenicom da se povećava broj zemalja koje se pridružuju sistemu EU.

„Sa današnjim odlukama, ukupno 49 zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano je u okviru EU sistema digitalnih sertifikata“, rekao je Rejnders.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je još uoči sastanka šefova diplomatija zemalja EU da ima dobre vesti koje se tiču kovid sertifikata.

„To znači da će putovanja biti mnogo lakša za građane ovih zemalja, ali takođe znači i da će državljani evropskih zemalja biti u mogućnosti da putuju“, rekao je Varhelji.

Posle Albanije i Severne Makedonije, Srbija ċe biti treċa zemlja Zapadnog Balkana čije će kovid potvrde biti priznate i na teritoriji EU, podseća Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Evropska komisija

Ovim potvrdama putnici mogu dokazati da su potpuno vakcinisani, da imaju negativan PCR test ili potvrdu da su u proteklih 180 dana preležali kovid, odnosno da imaju dovoljno antitela.

Do sada svega 18 država izvan EU ima standardizovane COVID-19 potvrde.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare