BLOG UŽIVO: Samoopredeljenje odnelo pobedu, Srpska lista uzela sve mandate

Vesti 14. feb 202108:23 > 15. feb 2021 01:1921 komentara
Podeli:

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, Srpska lista osvojila je svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba. Izvesno je da je pobedio Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio 47,66 odsto glasova na osnovu gotovo 92 odsto obrađenih glasova..

Rezultate iz časa u čas pratite na OVOM linku.

Kako je navela CIK oko 1h, sledi Demokratska partija Kosova sa 17,71 odsto, Demokratski savez Kosova sa 13,39 odsto, Alijansa za budućnost Kosova 7,52 odsto, Srpska lista 5, odsto i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) sa 2,67 odsto osvojenih glasova.

Za izbore je bilo prijavljeno 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa. Za izbore su se prijavile tri stranke iz srpske zajednice – Srpska lista, Srpski demokratski savez i Građanska inicijativa za slobodu pravdu i opstanak (GI SPO). Glasačka mesta su zatvorena u 19 sati. Portparol CIK-a saopštio je da je proces pratilo oko 30 hiljada akreditovanih posmatrača. Glasalo se samo sa kosovskom ličnom kartom.

Hoti preuzeo odgovornost za poraz

00.30 – Kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera Avdulah Hoti je večeras kazao da su rezultati današnjih prevremenih parlamentarnih izbora drugačiji od onih koje su očekivali i da preuzima punu odgovornost za situaciju koja je stvorena.

„Ja ću o tome razgovarati sa organima DSK. Očekujem da CIK što pre proglasi rezultate izbora i da se institucije što pre formiraju. Ja ću kao vršilac dužnosti premijera učiniti sve da se vlast prenese onako kako je normalno“, kazao je Hoti.

On je rekao da će DSK biti konstruktivna opozicija u Skupštini Kosova.

DPK ide u opoziciju

00.29 – Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK), Enver Hodžaj priznao je pobedu Samoopredeljenja.

„Rezultati izbora stavljaju Samoopredeljenje na prvo mesto, to je jasna poruka i mi kao DPK smo je kao takvu prihvatili. Čestitam Samoopredeljenju na postignutom rezultatu“, rekao je Hodžaj.

DPK neće biti deo vlade, jer imamo velike političke razlike i mi ne činimo kompromise sa vrednostima naše stranke, kazao je on.

„Kosovo ima potrebe za stabilnošću i mi ćemo kao DPK u opoziciji biti faktor stabilnosti“, kazao je Hodžaj.

Vučić čestitao pobedu Srpske liste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pobedu „našem narodu“. Kaže da se nadao pobedi Srpske liste, da je to važna stvar i dobra vest.

Pobeda Samoopredeljenja

23:10 – Sada je već izvesno da je Pokret Samoopredeljenje pobedio.

Radaković: Srpska lista ima do sada najveću pregovaračku moć

22:21 – Dušan Radaković iz NVO „Demokratija na delu“ mišljenja je da je ovo trenutak u kom će najveću pregovaračku moć imati srpska lista, jer znamo da je prošla Vlada pala zbog jednog čoveka u Skupštini Kosova.

„Mislim da će ponajviše sada Srpska lista moći da diriguje, čak i o odlučivanju vlade. Videćemo šta će biti sa izborom predsednika Kosova, kome 15. maja ističe mandat – moramo da imamo 80 poslanika da bi se izglasao u Skupštini novi predsednik Kosova“, navodi za N1 Radaković.

CIK Kosova: Samoopredeljenje vodi sa 48,26 odsto glasova

22:20 – Na osnovu 54 posto prebrojanih glasova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, prema službenim podacima Centralne izborne komisije, Pokret Samoopredeljenje vodi s 48,26 posto osvojenih glasova, javlja Anadolija.

Prema podacima koji se stalno osvežavaju na sajtu Centralne izborne komisije onako kako stižu s terena, na drugom mestu je Demokratska partija Kosova (PDK) s 18,27 posto, dok je Demokratski savez Kosova (LDK) treći sa 13,67 posto glasova.

Četvrta je Alijansa za budućnost Kosova (AAK) s 7,96 posto glasova, dok Nisma ima 2,59 posto.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je izlaznost birača iznosila 47 posto i da je proces glasanja protekao regularno.

Srpska lista osvojila svih deset srpskih mandata u Skupštini Kosova

22:10 – Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

Posted by Kosovo Sever portal on Sunday, February 14, 2021

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

Samoopredeljenje poziva pristalice da slave kod kuće

Pokret Samoopredeljenje očekuje da Centralna izborna komisija (CIK) proglasi rezultate izbora dok istovremeno poziva svoje članstvo i aktiviste da slavi u svojim kućama.

„To pre svega zbog pandemije koja je u toku i zbog vremenskih uslova“, kazala je član Predsedništva PS, Aljbuljena Hadžiu.

Inače, u mnogim mestima na Kosovu članstvo i aktivisti Samoopredeljenja uveliko slave na ulicama.

Najveća izlaznost u Leposaviću

21.10 – Opština sa najvećom izlaznošću na Kosovu je Leposavić sa 85,23 odsto. Primera radi, u Prištini je izlaznost bila 57,36 odsto, Severnoj Mitrovici – 69,47 odsto, dok u Južnoj Mitrovici – 45,86 odsto.

U Podujevu, koje je bilo tradicionalno uporište LDK sve do izbora za gradonačelnika krajem 2020, kada je pobedilo Samoopredeljenje, izašlo je 51,88 odsto birača, dok u Srbici, tradicionalnom uporištu PDK, izašlo je 40,22 odsto.

U Gračanici je izašlo 40,27 odsto. Najmanja izlaznost na Kosovu bila je u Dragašu sa 31,24
odsto izašlih birača.

Prema anketama sa izbornih mesta – Samoopredeljenje pobednik izbora

19.45 – Prema prvim rezultatima Exit pola Instituta Pipos iz Prištine pobednik ovih izbora je pokret Samoopredeljenje (PS) koji je dobio 41,8 odsto glasova, prenosi Beta.

U rezultatima exit pola koji su predstavljeni na TV Klan Kosova na drugom mestu je Demokratska partija Kosova  (DPK) sa 16,5 odsto, na trećem mestu je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 15,2 odsto. Na četvrtom mestu je Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 7,2 odsto, dok Socijaldemokratska inicijativa (SDIK) nije prošla izborni prag od 5 odsto, jer ima 2.6 odsto glasova.

Stranke manjina su osvojile 16.7 odsto glasova

Kada se imaju u vidu samo glasovi Albanaca, PS ima 50,2 odsto, DPK 19,8 odsto, DSK 15,3 odsto i ABK 8,6 odsto, dok je SDIK dobila 3,1 odsto glasova. Bez glasova iz dijaspore PS će imati 52 poslanika, DPK 20, DSK 19 i ABK devet, dok će manjinske zajednice imati 20 poslanika.

I prema rezultatima Exit pola Instituta Albanian post, koji su predstavljeni na prištinskoj televiziji Kanal 10, pobednik izbora je pokret Samoopredeljenje koji je dobio 53 odsto glasova i time obezbedio 56 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu.

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova sa 20 odsto glasova, ili 21 poslaničkim mestom, dok je na trećem mestu Demokratski savez Kosova sa 17 odsto, odnosno 17 poslaničkih mesta. Na četvrtom mestu je Alijansa za budućnost Kosova sa sedam odsto i šest poslaničkih mesta, dok Socijaldemokratska inicijativa nije prošla izborni prag od pet odsto jer ima dva odsto glasova.

Stranke manjina imaju 20 sigurnih poslaničkih mesta.

Urednik Kohe, Agron Bajrami izneo je prvu projekciju svog medija o rezultatu upravo završenih izbora, i prema njoj Samoopredeljenje je takođe pobednik sa 50 odsto osvojenih glasova. Slede DPK sa 15,4 odsto, DSK sa 15,1 odsto, ABK 6,8 odsto, Srpska lista 5,8 odsto, SDIK 2,9 odsto i ostali 3,3 odsto.

Poznati kosovski publicista i diplomata Veton Suroi ocenio je da je „Samoopredeljenje sa više od 50 odsto osvojenih glasova na izborima, odlučan iskorak platforme protiv kleptokratije i za socijalnu pravdu i vladavinu zakona. Izborna revolucija“.

Zatvorena birališta na Kosovu

19.29 – Birališta na vanrednim parlamentarnim izborima zatvorena su u 19 sati.

Ukupna izlaznost do 19 časova na Kosovu je 46,26 odsto. Obrađeno je 69,99 odsto glasova sa biračkih mesta.

Što se tiče opština na Severu, najveća izlaznost je u Leposaviću – 85,05 odsto. Ova opština inače je i rekorder izbornog dana u broju izašlih birača u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom. Sledi Zvečan sa 81,49 odsto, Zubin Potok – 79,47 odsto, a u Severnoj Mitrovici – 68,60 odsto.

Južno od Ibra, u sredinama nastanjenim većinski srpskim stanovništvom, do kraja glasanja, najveća izlaznost je u Štrpcu sa 58,51 odsto. Sledi Ranilug sa 54,90 odsto Klokot – 53,38 odsto, Novo Brdo – 50,02 odsto, Parteš – 48,56 odsto i Gračanica sa 40,30 odsto – koja i dalje ima najnižu izlaznost od sredina sa većinski srpskim stanovništvom.

DnD: Izlaznost do 16 časova 37,3 odsto

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DnD) objavila je da je do 16 časova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 37,3 odsto upisanih birača.

Na konferenciji DnD, koja sa 500 posmatrača prati izbore, saopšteno je da je do tada na 70 odsto biračkih mesta prijavljena delimična primena mera za sprečavanje širenja kovida-19, dok se na jedan odsto biračkih mesta ove mere uopšte ne poštuju.

Na 41 odsto biračkih mesta zahtev za uklanjanje maske radi identifikacije zatražen je samo delimično, dok na 26 odsto biračkih mesta od birača uopšte nije traženo da uklone masku.

DnD ocenjuje da je odluka CIK da dozvoli glasanje sa isteklim dokumentima „neobična, ad hoc i zasnovana na vrlo širokom tumačenju zakona“.

„Ova odluka povećala je zabunu među građanima i poverenicima i u suštini diskriminisala građane, koji pre 15h nisu smeli da glasaju sa istim dokumentima“, navode u organizaciji civilnog društva.

Nekoliko neregularnosti i jedan smrtni slučaj na izbornom mestu

18.00 – Dva slučaja navodno neregularnog glasanja prijavljena su u dva biračka centra u Severnoj Mitrovici, dok je muškarac u Lipljanu priveden nakon što je vikao i pretio koordinatoru koji je pokušao da ga identifikuje. Na biračkom mestu u Kačaniku, preminuo je 81-godišnji čovek, prenosi Kossev.

Slučaj navodnog dvostrukog glasanja od strane iste osobe, prijavljen je na biračkom mestu u Tehničkoj školi, a prema prijavi Samoopredeljenja tužilac je reagovao, ali nije pokrenuo krivični postupak nakon razgovora sa članovima biračkog odbora na tom mestu. Istovremeno, glasač je napustio biračko mesto neposredno nakon glasanja i nije bio dostupan tužiocu.

Drugi slučaj dogodio se u O.Š. „Sveti Sava“ i takođe se ticao navodnog višestrukog glasanja, ali slučaj nije prijavljen, već je informacija o tome objavljena preko društvene mreže Fejsbuk. I ovaj slučaje je odbačen jer je tužiteljka odlučila da platforma Fejsbuk ne može da posluži kao izvor za prijavljivanje nepravilnosti.

Takođe, jednog muškarca u Lipljanu priveli su sa biračkog mesta nakon što je vikao i pretio koordinatoru na izborima koji je pokušao da ga identifikuje. Njemu je određen 48-časovni pritvor.

Na biračkom mestu u Kačaniku, tačnije u selu Bićec, preminuo je 81-godišnji čovek, javili su kosovski mediji.

Kancelarija Vlade Srbije: Priština da omogući slobodno izveštavanje

16.10 – Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo osudila je vlasti Kosova jer su izveštačima TV Kraljevo i TV Pink zabranili da izveštavaju sa vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, prenosi Beta.

Televizijskim ekipama ove dve medijske kuće kosovska policija nije dozvolila prelaz preko administrativne linije na Jarinju.

Kancelarija zahteva od „Prištine da omogući slobodno i nesmetano izveštavanje medija“ i „očekuje od međunarodnih predstavnika da osude ovakav čin i prema njemu se jasno odrede kao nedopustivom pritisku na slobodu medija, što su vrednosti koje ne smeju biti ugrožene nečijom samovoljom“.

„Posredi je nezapamćeno kršenje prava na slobodu izveštavanja, informisanja i novinarskog rada, o čemu je Kancelarija za Кosovo i Metohiju obavestila i administraciju u Briselu“, piše u saopštenju.

Najveća izlaznost na Severu u Zubinom Potoku, najniža u Gračanici

15.46 – Do 15 časova glasalo je 32,30 odsto, odnosno 539.920 glasača, saopšteno iz CIK-a, u preseku od 15 sati, prenosi Kossev.

Što se tiče opština na Severu, najveća izlaznost sada je u Zubinom Potoku – 63,32 odsto iako je ova opština u preseku od 11 časova imala najnižu izlaznost (19,9 odsto). Ona je ujedno i rekorder po broju izašlih birača i za sve sredine nastanjene večinski srpskim stanovništvom.

Sledi Zvečan sa 60,33 odsto, zatim u Leposaviću 59,66 odsto, u Severnoj Mitrovici 55,23 odsto.

Južno od Ibra, u sredinama nastanjenim većinski srpskim stanovništvom, do 15 časova, najveća izlaznost je Štrpcu sa 42,15 odsto. Sledi Ranilug sa 43,89 odsto, Novo Brdo sa 41,16 odsto, Klokot – 36,94 odsto, Parteš – 36,71 odsto i Gračanica sa najnižim procentom 31,90 odsto, što je najniži procenat i za sve srpske sredine.

U Prištini je izlaznost 37,49 odsto, Lipljanu 36,24 odsto, Podujevu 36,21 odsto, Gnjilanu 34,87 odsto, Vučitrnu 34,79 odsto, Južnoj Mitrovici 30,99 odsto, Peći 30,67 odsto, Mališevu 30,11 odsto, Dečanima 29,59 odsto, Srbici 28,82 odsto, Đakovici 27,94 odsto, Prizrenu 26,85 odsto.

UNS: Ekipa RTV Kraljevo vraćena sa prelaza Jarinje

15.09 – Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudili su zabranu izveštavanja Regionalnoj televiziji Kraljevo sa današnjih vanrednih poslaničkih izbora na Kosovu.

Jutros je ekipi RTV KV zabranjen prelazak administrativnog prelaza na Jarinju, lične karte su im oduzete na nekoliko sati, posle kojih su vraćeni s prelaza bez obrazloženja, saopštio je UNS.

14.25 – Endrit Tači, sin Hašima Tačija, glasao je na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu zajedno sa suprugom bivšeg predsednika Ljumnijom Tači.

Endrit Tači je prvobitno viđen sa maskom na kojoj piše PDK i majicom „Sloboda ima ime“, ali kada je ušao da glasa, bio je prinuđen da je skine a zatim je viđen sa drugom maskom, piše portal Reporteri, a prenosi KoSSev.

Najveća izlaznost u Zvečanu

14.00 – Opština sa najvećom izlaznošću do 11 sati, prema podacima Centralne izborne komisije na Kosovu, je Zvečan sa 33,2 odsto izašlih, preneo je Kosovo onlajn.

Od ostalih opština na severu Kosova, Leposavić i Zubin Potok imaju visoku izlaznost sa 22,7 i 19,5 odsto izašlih do 11 sati.

Prema podacima CIK, koje je objavio Kossev, u Severnoj Mitrovici izlaznost je 26,29 odsto, u Gračanici 9.8, u Štrpcu 10,9, u Partešu 7,7, u Ranilugu 11,7, u Klokotu 8,9 i opštini Novo Brdo 10,4 odsto.

U Goraždevcu je do 11 sati glasalo 6,1 odsto, u Orahovcu 4,4 odsto, a u najvećem povratničkom selu Osojane 12,5 odsto, naveo je Radio Goraždevac.

Prema navodima Radija Goraždevac, put do škole „Vuk Karadžić“ u Orahovcu, gde uglavnom žive Srbi je bio zavejan do 11 sati, kada je prošao čistač i uklonio sneg zbog kojeg se vozilima teško dolazilo do biračkog mesta.

12.45 – Svoju glasačku dužnost u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici ispunila je i kandidatkinja GI „Za slobodu, pravdu i opstanak“ Rada Trajković, javio je Radio Kim.

12.40 – U biračkom centru OŠ „Sveti Sava“ svoje biračko pravo iskoristila je kandidatkinjia i nosilac liste GI „Ujedinjena zajednica“ Adrijana Hodžić.

Ona je na glasačko mesto došla kolektivno sa grupom od više od sto ljudi.

12.10 – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu pozvala je građane da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima.

„Na ‘Dan zaljubljenih’ pokažite ljubav prema svojoj zemlji i porodici. Glasajte! Budućnost Kosova je u vašim rukama“, navodi se u objavi američke ambasade na Fejsbuku.

Do 11h glasalo 8,37 odsto birača

12.05 – Do 11 sati na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 140.248 osoba, ili 8,37 odsto upisanih birača, saopštila je CIK.

Na današnjim izborima, pravo glasa ima 1.794.862 građana, koji na Kosovu mogu da glasaju u 888 centara sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Glasačka mesta će biti otvorena do 19 sati, dok se oko 22 sata očekuju prvi rezultati izbora.

CIK primila 43.477 glasačkih paketa iz inostranstva

12.00 – Centralna izborna komisija na Kosovu primila je 43.477 glasačkih paketa koje su za parlamentarne izbore poslali glasači iz inostranstva, objavio je portal Kossev.

Portparol CIK Valjmir Eljezi rekao je za Radio slobodna Evropa da su paketi prihvaćeni pod nadzorom organa reda i posmatrača političkih subjekata i akreditovanih nevladinih organizacija.

Rok za glasanje poštom bio je od 2. do 12. februara.

Ranije je CIK saopštio da su za vanredne parlamentarne izbore pravo glasa stekle 103.582 osobe van Kosova.

10.40 – Lideri političkih stranaka i kandidati za premijere pozvali su građane Kosova da izađu i glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima.

8.40 – Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Vlajmir Eljezi izjavio je da su glasačka mesta na celoj teritoriji Kosova otvorena na vreme, jutros u 7.00.

„Svih 888 glasačkih centara otvoreno je kako je to predviđeno. Proces glasanja se odvija normalno“, kazao je Eljezi na prvoj konferenciji za medije CIK-a.

A šta kažu pripadnici srpske nacionalnosti, pogledajte u anketi:

Glasali predstavnici Srpske liste

8.30 – Predsednik Srpske liste Goran Rakić glasao je nekoliko minuta posle osam časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Uz njega su glasali i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kao i poslanički kandidat Srpske liste Igor Simić, ali i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

Daka glasala u Prištini, pozvala građane da poštuju anti-kovid mere

8.30 – Odmah po otvaranju biračkih mesta, u Prištini je glasala predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka koja je pozvala građane da glasaju i da poštuju anti-kovid mere.

Dodala je da su obavili sve potrebne pripreme i pozvala političke stranke da poštuju zakon i Ustav.

Govoreći o organizaciji izbora na Severu, kazala je da nije bilo prepreka i da nije prvi put da se izbori tamo održavaju bez nadzora OEBS-a, javljaju mediji u Prištini.

Iz centralne Srbije organizovano na izbore

8.20 – Kako prenosi RTS, raseljeni s Kosova krenuli su noćas iz Beograda, a jutros iz Kraljeva, organizovano autobusima, put KiM kako bi ostvarili svoje pravo i glasali.

Vesna Milojević iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu kazala je za RTS da, pošto se vreme pogoršalo i zbog epidemiološke situacije, više su nego zadovoljni odzivom ljudi koji su odvojili svoje vreme i odlučili da krenu sa njima na KiM.

„Idu tačno devet autobusa, to su sve interno raseljena lica. Ići će na čitavu teritoriju KiM da obave svoju dužnost i da glasaju za Srpsku listu“, istakla je Milojević.

8.00 – Portparol Centralne izborne komisije Kosova saopštio je da će proces pratiti oko 30 hiljada akreditovanih posmatrača.

Izvor : REUTERS/Florion Goga

Za 28 prijavljenih lista će moći da glasa 1.794.862 birača na 2.340 biračkih mesta. U odnosu na prošle izbore, sada je nešto manji broj birača, jer je centralna izborna komisija sa spiskova izbacila preminule, ali i one koji poseduju UNMIK lične karte.

„Pričamo oko 16.000 ljudi na severu. Oko 6.100 u Severnoj Mitrovici, 5.400 u Leposaviću, 2.400 u Zubinom potoku i 2.200 ljudi u Zvečanu. Bukvalno su 95 procenata Srbi izbrisani iz biračkih spiskova“, kazao je Dušan Radaković iz organizacije „Demokratija na delu“.

Na izborima će moći samo da se glasa samo sa kosovskim dokumentima. Izbore će voditi Centralna izborna komisija, a ove godine neće biti učešća OEBS-a, što je bio slučaj ranijih godina. Međutim, to ne znači da neće imati drugih posmatrača izbora.

„Pre svega ‘Demokratija na delu’ je sačinjena od 10 nevladinih organizacija, ukupno 498 posmatrača, i 104 mobilna tima. Imamo 602 osobe koje će posmatrati izbore. Pored EU, postoji mala misija Ambasade Velike Britanije sa NVO organizacijom iz Prištine koji prate izbore, ostalo se sve svodi na Opštinsku izbornu komisiju, Centralnu izbornu komiisju i organizaciju ‘Demokratija na delu’ koja će pratiti izbore na celoj teritoriji Kosova“, napominje Radaković.

Među Srbima su prijavljene tri izborne liste, dok je u 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom 101 biračko mesto.

Komentari

Vaš komentar