Valjevski klubovi bez odgovora zašto su prihvatili sponzorstvo Euro litijuma

Vesti 04. jul 202219:3030 komentara
Podeli:

Logo firme Euro litijum Balkan pojavio se na dresovima fudbalskog i vaterpolo kluba iz Valjeva. Sponzorstvo kanadske kompanije naljutilo je ekološke aktiviste i građane koji se protive istraživanjima u dolini Kolubare. U otvorenom pismu pitaju - zašto bi sportisti reklamirali nekoga ko zagađuje životnu sredinu.

Dok meštani Lukavca, Popučaka, Šušeoke pokazuju laboratorijske analize o hemijskoj neispravnosti vode u svojim bunarima kao posledice geoloških istraživanja koje u dolini Kolubare vrši kanadska kompanija Euro litijum Balkan, pojedini sportski klubovi u Valjevu prihvataju saradnju sa ovom stranom kompanijom.

Da li je to u redu, pitali smo Valjevce.

„To nije u redu. Ako nekom nanosiš štetu ne možeš biti, kao dobar, i iskupljivati se sponzorisanjem, donacijama i drugim dobrotvornim” stvarima“.

„Građani Srbije su se predali“.

„Sport podrazumeva zdrav život i zdravu životnu sredinu, i za decu i za odrasle. A, Euro Litijum, znamo čime se bavi, takve kompanije uništavaju životnu sredinu u celom svetu, uništiće je i kod nas“, rekli su Valjevci.

Na činjenicu da se na dresovima pojedinih sportskih klubova pojavljuje kao sponzor kompanija Euro litijum Balkan, u Valjevu su prvo ukazali ekološki pokreti i ovdašnja udruženja građana.

„Ovo stvarno nema smisla. Ako je neko javno rekao da se u Lukavcu obustavljaju istražne radnje, a sada se pojavljuje u sportskim klubovima. Sutra će to biti škole, prekosutra bolnice, nije u redu. Kada smo prošle godine pitali opštinske vlasti šta se dešava, rekli su da oni ne poznaju nikakav Euro Litijum, sada odjednom Euro litijum sponzor naših sportskih klubova, naše dece“, kaže Gordana Jelisavčić iz pokreta „Marš sa Kolubare“.

Izvor : N1

„Vrlo sam iznenađen činjenicom da pored tvrdnji našeg državnog vrha da se kompanije Rio Tinto i Euro litijum Balkan povlače iz Srbije, da su oni ovde još prisutni. Činjenica da im je data dozvola da se infiltriraju u sportska društva, a mi ćemo, svi su izgledi, tek saznati u koje orgaizacije su sve ušli i koga sponzorišu. Meni je to kao čoveku i stanovniku tih sela neprihvatljivo“, poručuje aktivista Radenko Branković.

„Suština cele ove priče je da se Grad Valjevo pravi da ovde ne postoje nikakva istraživanja o čemu svedoči i naše pitanje upućeno u martu prošle godine, koje je ostalo bez odgovora“, navodi Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta.

Formalno -pravno ne postoje nikakve prepreke da Euro ltijum Balkan bude sponzor valjevskih sportskih klubova. Naše pitanje za prof. Radovana Marjanovića bilo je da li je moralno prihvatiti ovakvu ponudu ako znamo čime se ova kompanija bavi.

„U ovom slučaju uprava pomenutih klubova radi svoje i uzima pare od onih ko pare ima i ko je spreman pare da da. A Euro Litijum pare ima, a zašto te pare daje jasno je svima, to se vidi iz aviona i neosvetljene strane Meseca. To je investiranje u njihov imidž, koji nije ozbiljno poljuljan, već ozbiljno ugrožen, kako se može čuti i od ljudi koji su spremni da uzmu „usrane motke“ da ih otera“, kaže sociolog Radovan Marjanović.

Odgovor i argumente predstavnika sportskih klubova čiji je sponzor Euro litijum Balkan, do zaključenja ovog priloga, nismo dobili.

Komentari

Vaš komentar