Vakcinu u Čačku primilo oko 22.000 osoba

Vesti 29. mar. 202114:571 komentar
Podeli:
Koronavirus, Čačak
Izvor: N1

U Čačku je oko 22.000 osoba primilo vakcinu protiv koronavirusa, a procenjuje se da je od 35 do 40 odsto punoletnih građana bilo zaraženo ili da su imunizovani, rekao je rukovodilac gradskog Radnog tima epidemiolog Mihailo Luković.

On je naveo da je prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, od polovine marta prošle godine do danas u Čačku registrovano oko 7.100 slučajeva infekcije koronavirusom.

„Postoji i značajan broj Čačana kojima je kovid registrovan u privatnim ordinacijama, kao i osoba koje su preležale infekciju, a nisu imale simptome, niti su se javljale lekaru. Kada tome dodamo 22.000 Čačana koji su primili makar jednu dozu vakcine, trenutno je negde od 35 do 40 odsto punoletnih gradjana koji su sigurno imali kontakt sa virusom ili su imunizovani“, rekao je Luković.

Ocenio je da je potrebno vakcinisati još oko 15.000 Čačana kako bi se u gradu koji po biračkom spisku sa poslednjih izbora ima 96.576 punoletnih građana, sprečili dalji epidemijski talasi.

„Ako postignemo imunizaciju 60 odsto punoletnih gradjana, u Čačku bi onda moglo biti pojedinačnih slučajeva infekcije koronavirusom, ali ne i epidemijskih talasa“, rekao je Luković.

Dodao je da to „neće biti lako“ jer kako je naveo, stanovništvo „gubi elan kada je u pitanju vakcinisanje protiv koronavirusa“.

Prema podacima Radnog tima, na kovid odeljenjima čačanske bolnice hospitalizovano je 167 pacijenata, dva više nego juče.

Od ukupnog broja pacijenata, njih 14 je u teškom stanju, a četvoro na respiratorima.

U prethodna 24 sata na kovid odeljenju čačanske bolnice preminuo je jedan pacijent iz Ivanjice, starosti 69 godina, dok su tokom vikenda preminula četiri pacijenta, tri iz Ivanjice i jedan iz Čačka.

Za 24 časa u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledane su 83 osobe sa simptomima koronavirusa, 24 manje nego prethodnog dana, od kojih je 47 bilo prvih pregleda.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar