Izbor samo na internetu – ako ne izaberete kinesku vakcinu, sigurno ćete čekati

Vesti 24. jan. 202119:13 > 20:47180 komentara
Podeli:

I predstavnici vlasti i stručnjaci saglasni su da građani treba da budu vakcinisani što pre, ali i da im se omogući, kao što im je obećano, da vakcinu mogu da izaberu, ali  - to u ovom momentu ipak nije moguće. U praksi. U teoriji, odnosno na internetu, mogu da se izjasne čime žele da se imunizuju. Ako ne izaberu kinesku, sigurno je jedino - da će čekati.

Izrazili ste interesovanje i zaokružili koju vakcinu želite, a u stvarnosti je, međutim, kao u poslovici „poljubi ili ostavi“. Izbor građana Srbije svodi se polako na vakcinu iz Kine…

„Rat je ljudi, rat je u pravom smislu te reči. U pitanju su životi ljudi. Kad kažem životi – da bi ljudi razumeli, sad neko kaže gubite pola sata na vakcinaciju… Ne, ne – pitanje vakcine je pitanje ekonomskog opstanka“, ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Redovi za vakcinu danas su veći, a epidemiolog Zoran Radovanović misli da je to zbog predsednikove izjave da za sedam dana možda više vakcine neće biti.

N1: Danas je njegova poruka „rat je, u potpunosti je rat za vakcine“, da li sutra možemo da očekujemo veću gužvu i da li je to jedan vid zastrašivanja?

Povezano:

„Ovde se i vlada zastrašivanjem, to nije neobično, jedino što je taj poziv imao pozitivan efekat, epidemiološki gledano – celishodno je da što veći procenat populacije bude na taj način zaštićen“, odgovara epidemiolog Zoran Radovanović.

I članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević poručije sa Sajma da je vakcinacija opšte dobro za sve.

„Kako mi budemo jačali, tako će virus da slabi i to nam je jedino oružje u borbi sa ovim virusom. A mi sada jasno vidimo tu svetlost na kraju tunela, koja je sve jača i jača“, navela je Kisić Tepavčević.

Fajzerova i ruska vakcina kasne u Srbiju, međutim tu je, kako kaže predsednik Vučić, najbolja vakcina i otkriva kako je saznao da je vakcina koju građani Srbije najviše primaju baš najkvalitetnija.

„Pošto sam u jednom izveštaju jedne zapadne tajne službe, koje inače niko ne čita, ja sam na nekoj sedamdeset i nekoj stranici pročitao u jednom pasusu da je kineska vakcina najbolja i trudio sam se da do nje dođemo“, istakao je Vučić.

„Potpuno je apsurdno da predsednik države, pogotovo predsednik jedne političke partije, rešava sva naša pitanja. To znači da izvršni organi – Vlada, ministarstvo ili ne postoje ili nisu sposobni, a tako je vladao samo afrički car Bokaso“, navodi Radovanović.

Međutim, predsednika niko ne može zaustaviti u njegovom poslovima, a građanima ne otkriva koliko plaćaju vakcinu. Kaže da je još u oktobru pisao kineskom predsedniku Siju i da je on spustio cenu kao da će se boriti za nove vakcine.

„Ni jednog posrednika nema, a kad budete videli cenu, spomenik ćete da mi dižete jednog dana“, rekao je Vučić.

Dok čekamo da se predsednik snađe i dok ne možemo da pitamo kako se troše naše pare, obećanje je da svi koji su primili do sada vakcinu – da će primiti revakcinu istog proizvođača.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar