Vakcinacija protiv koronavirusa na više od 30 lokacija u Srbiji

Vesti 05. jan. 202108:58 > 16:2039 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Vakcinacija protiv koronavirusa se od utorka odvija na više od 30 lokacija i oko 110 punktova za vakcinaciju, javila je Radio televizija Srbije. U Kliničkim centrima Vojvodine, Kragujevca i Niša je počela vakcinacija zaposlenih.

Povezane vesti

U Srbiju je u ponedeljak stiglo 19.500 Fajzerovih vakcina protiv koronavirusa, što je drugi kontigent nakon što je 4.875 doza te vakcine nabavljeno 22. decembra prošle godine.

Kako je ranije izjavio državni sekretar Mirsad Đerlek, do kraja nedelje treba da se vakciniše oko 8.500 zdravstvenih radnika i 2.500 osoba u gerontološkim centrima.

Đerlek je najavio i da će tokom januara u Srbiju stići 80.000 doza Fajzerove vakcine i da se očekuju i velike količine vakcina iz Rusije i Кine.

Vakcinacija u KCV, Nišu i Kragujevcu

U niškom Kliničkom centru je počela vakcinacija zaposlenih protiv koronavirusa Fajzerovom vakcinom, prvim kontingentom od 800 vakcina.

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan rekao je da će osam ekipa te zdravstvene ustanove danas vakcinisati 400 zaposlenih, a u sredu još toliko.

„Vakcinu će najpre primiti zaposleni koji su najizloženiji virusu, a to su oni na Infektivnoj klinici, Pulmologiji i Klinici za anesteziologiju“, rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, za nedelju 10. januar planirana je vakcinacija 300 zaposlenih u niškom Domu zdravlja.

„Vakcinacija je na dobrovoljnoj bazi, primiće je oni zaposleni u zdravstvenim ustanovama koji su se sami prijavili“, izjavio je Jerkan.

Izvor : Tanjug/Rade Prelić

On je kazao da su među prvima u Nišu vakcinu primili on, direktor niškog Kliničkog centra Zoran Perišić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Zoran Radovanović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović najavio je da bi taj institut do 10. januara trebalo da dobije 2.624 doza, pri čemu je za Nišavski okrug predviđeno 2.419 doza i 205 doza za Toplički okrug.

Stojanović je rekao da će nakon vakcinacije u Kliničkom centru, biti vakcinisani zaposleni u Institutu za javno zdravlje, Zavodu za transfuziju, Zavodu za sudsku medicinu, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, ATD-u, Institutu Niška Banja i Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici.

Kako je dodao biće nastavljena vakcinacija u Gerontološkom centru Niš i privatnom domu za stare Eskulap.

Prvih 100 doza Fajzerove vakcine koje su stigle u Niš primili su korisnici Gerontološkog centra.

Takođe, U Kliničkom centru u Kragujevcu je počela vakcinacija zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja iz kovid sistema, koji su se dobrovoljno prijavili i saglasili da prime Fajzerovu vakcinu. I u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) je počela vakcinacija medicinskog osoblja koju su uključeni u sistem lečenja protiv kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar