Vakcinacija kineskom vakcinom u Pirotu, Prokuplju, Vranju, Leskovcu

Vesti 20. jan. 202114:375 komentara
Podeli:

Masovna vakcinacija počela je i u gradovima na jugu Srbije, a najpre će se vakcinisati oni građani koji su se prijavili za cepivo kineskog proizvođača. U Pirotu se vakcinacija obavlja na četiri lokacije, u Prokuplju na tri, Leskovcu na šest, a u Vranju na sedam punktova.

U Pirotu će svi građani koji su primili obaveštenje za vakcinaciju moći to da obave u Domu zdravlja na tri lokacije – Ambulanta Tijabara, Ambulanta Tigar i Medicina rada u Opštoj bolnici, piše portal Južne vesti.

Četvrta lokacija, vakcinalni punkt na Zatvorenom bazenu, u funkciji će biti od četvrtka, 22. januara.

Povezane vesti

„Građani će telefonom biti obavešteni o bližim terminima vakcinacije po utvrđenom rasporedu, a kako bi se što više građana što pre vakcinisalo. Osim u ambulantama, vakcinacija će biti obavljena i na izmeštenom punktu za masovnu vakcinaciju“, kažu u Štabu za vanredne situacije.

Kako dodaju, punkt će se sastojati od tri ekipe i biće omogućen veći protok ljudi, pa će imunizacija biti sprovedena na planirani način.

Podsetimo, u Pirot je stiglo 930 vakcina kineskog proizvođača, pa će u prvim danima masovne imunizacije, vakcinu moći da prime oni Piroćanci koji su se prijavili da žele da prime tu vakcinu.

U Prokuplju 215 kineskih vakcina

Prvih 215 Prokupčana dobiće takođe kinesku vakcinu „Sinofarm“ protiv virusa korona. Dom zdravlja u Prokuplju, gde se vrši vakcinacija, je obezbedio 6 ekipa na 3 punkta, a svaku čine po jedan doktor i dve medicinske sestre.

Zakazivanje vakcinacije je urađeno tako da na 10 minuta prolazi po jedna osoba kod svake ekipe i izvodiće se do 15 sati.

„Prilikom dolaska na punkt , građani prvo popune saglasnost za ponuđenu vakcinu, zatim idu na pregled kod lekara, a nakon toga se prima vakcina i posle perioda od 15 do 30 minuta mogu da napuste punkt. Za danas odziv građana je odličan i svi građani kojima je zakazan termin su došli na vreme“, kažu u Domu zdravlja.

Nastavak vakcinacije očekuju i narednih dana, u zavisnosti od broja prijavljenih građana, ali i dinamikom pristizanja vakcine protiv korone.

U Vranju vakcinacija u dve smene

Vakcinacija u Vranju se obavlja od 8 do 18 sati na 7 punktova, a 14 lekara i 28 medicinskih sestara radiće u 2 smene.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković obišao je punkt za vakcinaciju u Zdravstvenoj stanici Vranjska Banja, gde vakcinacija kineskom vakcinom, kako saopštavaju iz grada, protiče bez problema.

„Građani dolaze u tačno određenom terminu, prema ranije utvrđenom planu vakcinacije i nakon poziva gradskog kol-centra. Svi građani koji ne dobiju poziv, a dođu do punkta, biće vakcinisani u terminu koji će biti dogovoren na licu mesta. Ukoliko je osoba nepokretna potrebno je da se ona, ili neko od članova porodice, jave na broj telefona 017/414581 kako bi se evidentirala, a potom i bila vakcinisana u kućnim uslovima, od strane osoblja Službe kućnog lečenja“, saopštavaju iz grada.

Imunizacija je krenula i u Leskovcu – glavni punkt, sportska hala “Partizan” je potpuno prilagođena i opremljena, dok je ostalih 5 punktova takođe spremno – u Domu zdravlja u Leskovcu, Vučju, Grdelici, Manojlovcu i Brestovcu.

Jutros je u i vlasotinačkom Domu zdravlja počela vakcinacija stanovništva protiv koronavirusa.

Do sada su prijavljena 72 građana, a kao i drugim gradovima i opštinama, imunizacija se obavlja vakcinom kineske proizvodnje, dok se u narednom periodu očekuje da stigne ruska vakcina.

„Građane, čije smo prijave dobili, kontaktirali smo i obavestili koja je vakcina trenutno na raspolaganju. Skoro svi su se izjasnili da su za vakcinaciju bilo kojom vakcinom i smo u 8 sati jutro počeli sa vakcinacijom“, rekla je za Južne vesti direktor Doma zdravlja Milena Stanković Mitrović.

Vakcinaciju obavljaju 2 ekipe lekara i tehničara, od 8 do 18 sati, a ona se obavlja i u ogranku Doma zdravlja u Crnoj Travi.

Komentari

Vaš komentar